I temat Jord studerar eleverna vanliga beståndsdelar i jorden, hur dessa bildas och vilka egenskaper de har.
Temat jobbar med att förstärka barnens förmåga att arbeta undersökande - med förutsägelser, undersökningar, samtal, anteckningar och redovisningar av olika slag.
Genom enkla test lär sig barnen att identifiera sand, lera och humus i jord. De studerar också hur växter bryts ned med hjälp av maskar och blir en del av jorden. De undersöker också "vanlig jord" (den jord som finns vid skolan).
Varje lektion består av ett uppdrag - en undersökning.
Varje undersökning börjar med att barnen funderar på vad de redan vet och gör en förutsägelse.
Därefter genomför de sitt försök och jämför resultatet med sin förutsägelse.
Det är viktigt att de hela tiden noterar sina erfarenheter och resonerar om iakttagelser och slutsatser.
Uppdraget avslutas alltid med ett samtal i klassen kring dagens uppdrag och vad vi lärt oss.
Tema Jord ska bidra till att eleverna skaffar sig kunskap om:
- vad jord består av
- hur man känner igen olika sorters jord
- jordens betydelse för de levande organismerna och för människan
Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om naturen och människan utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av både systematiska undersökningar och olika typer av källor. På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika informationskällor. Genom undervisningen ska eleverna också utveckla förståelse för att påståenden kan prövas och värderas med hjälp av naturvetenskapliga arbetsmetoder.