Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Fysik, Kemi

·

Årskurs:

5

kroppen

Östergårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 26 augusti 2019

Hur fungerar hjärtat? Hur fungerar lungorna? Vilket samband finns med mellan insulin och diabetes? Detta är några av de frågor vi ska söka svar på under arbetsområdet.

Utgångspunkt:

Många elever har förmåga att i stora drag beskriva hur viktiga delar av våra kroppar fungerar (ex. vårt hjärta pumpar runt blodet.) och vad de har för någon funktion men saknar begrepp och kunskap att på ett mer detaljerat plan berätta om hur de olika delarna samspelar för att vår kropp ska fungera. Förmågorna att resonera och genomföra systematiska undersökningar är det som flera elever behöver utveckla.

 

Genomförande:

Vi kommer att arbeta med de olika förmågorna utifrån följande arbetsområden (ca en vecka per området):

kropp och celler

huden

skelettet

musklerna

blodet

hjärtat

andning

matens väg

näringsrik mat

våra sinnen

psykisk och fysisk hälsa och hur de kan påverkas

 

Arbetssätt:

- Var och en kommer att göra en egen "Kroppenbok" i NO-skrivboken med egna faktatexter och bilder och begrepp som tillhör kroppen (t.ex. kroppens organ).

- Vi arbetar med faktatexter utifrån

              Koll på NO

              Boken om biologi (med tillhörande webbmaterial)

              Enkel biologi, kemi och fysik (Tengnäs läromedel)

- Filmer

- Föreläsningar

- Undersökningar

 

Bedömning och dokumentation:

De olika delområdena följs upp och bedöms under arbetsområdets gång. Elevernas "Kroppenbok" kommer också att användas som underlag för bedömning. Undersökningarna bedöms löpande. Se bedömningsmatris.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Hur ljud uppstår, breder ut sig och uppfattas av örat.

Matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan. Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljud och ljus kan eleven relatera till några fysikaliska samband.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp.

Matriser i planeringen
kroppen
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback