Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi, Svenska

·

Årskurs:

5

Norden

Östhammar kommuns nätverk i grundskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 12 december 2019

I arbetsområdet Norden kommer du få göra en resa runt i de nordiska länderna och lära dig mycket om våra grannländer. I ämnet geografi kommer du lära dig om människorna, naturen, naturtillgångar, geografiska ord och kartor.

Arbetsområde

Efter arbetet ska du:

  • kunna beskriva och göra jämförelser mellan de nordiska ländernas läge, storlek, natur, naturtillgångar och klimat.
  • kunna beskriva namn och läge på några av de största vattnen, städerna och bergen i Norden.
  • känna till och kunna använda geografiska begrepp, t.ex. befolkningstäthet, statsskick, naturtillgångar, klimat, erosion, ebb och flod.
  • känna till och kunna använda olika typer av kartor.
  • kunna känna igen de nordiska språken och likheter och skillnader mellan dem.

Arbetssätt

Vi kommer att studera kartor och tabeller. Vi kommer läsa faktatexter och sagor från Norden, och titta på Geografens testamente. Vi kommer ha gemensamma genomgångar och du kommer att få arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Du kommer få rita och skriva fakta om de nordiska länderna. 

Bedömning

Du kommer bedömas utifrån ditt aktiva deltagande i diskussioner och samtal och de arbetsuppgifter du genomför i klassrummet. I slutet av området kommer du också få möjlighet att visa dina förmågor genom ett skriftligt prov.


Läroplanskopplingar

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.

Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska. Några kännetecknande ord och begrepp i de nordiska språken samt skillnader och likheter mellan dem. Vilka de nationella minoritetsspråken är.

Matriser i planeringen
Norden
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback