Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap, Historia

·

Årskurs:

5 - 0

Historia Religion åk 5 2019-2020

Storvretaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 14 februari 2020

Vi ska under detta arbetsområdet ska vi arbeta med den så kallade reformationen som ägde rum under början av 1500-talet. När Martin Luther startade den rörelse som kom att bli protestantismen. Hur detta ledde till att den kristna katolska kyrkan delades i två delar och vad detta i korthet ledde till för katoliker och protestanter. Vi ska också titta lite på skillnaderna och likheterna mellan de tre olika kristna grupperna som fanns under denna tid, vad de trodde på och vilken del av Europa man trodde på vad. De tre delarna var den katolska kyrkan, den protestantiska kyrkan och till sist den ortodoxa kyrkan som fanns redan innan reformationen. En ny tid inleds. Gustav Vasa, Vasakungarnas tid.

Religion

Vi ska under detta arbetsområdet arbeta med den så kallade reformationen som ägde rum under början av 1500-talet. Vi ska arbeta med frågor som handlar om vad som ledde fram till att protestantismen bildades och vad reformationen betydde för oss i Sverige och Europa som helhet men även vem Martin Luther var och hans tankar som kom att dela Europas katoliker i två olika delar.

Vi ska även jämföra de olika kristna grupperna med varandra och se vilka skillnader och likheter som finns mellan grupperna i hur det tror och tillber Gud. Vi kommer inte bara att jämföra katoliker och protestanter som reformationen handlade om utan även en tredje grupp. Denna grupp är de ortodoxa kristna som har funnits sedan långt innan 1500-talet och finns framför allt i de östra delarna av Europa.

Historia

En ny tid inleds, en ny världsbild uppkommer. Kända upptäcksmän, upptäcktsresande. Från Kalmarunionen till Gustav Vasa. Vem var Gustav Eriksson? Han som senare blev Sveriges kung år 1523.  Gustav Vasa och den nya tiden i Sverige. Vasakungarnas tid - hur det vara att leva som en vanlig människa på Gustav Vasas och hans söners tid.

 

 

Undervisningen

Vi kommer att använda läromedel, Historieboken och religionsboken.

Vi kommer träna på läsförståelse(arbetsblad) diskutera/resonera i grupp och helklass utifrån olika frågeställningar.

Vi tränar på ord och begrepp inom arbetsområdena.

Titta på olika små filmer kring områdena Historia och religion samt Powerpoints kring detta område. www.ne.se  www.ur.se 

Ev. utflykt till Domkyrkan på en visning av just Reformationen och Martin Luther.

 

Bedömning: 

Bedömning kommer ske löpande under arbetets gång och genom aktivt deltagande på lektionerna.

Grupparbete (Tidslinje över de händelser vi arbetat med) och redovisning (skriftligt och muntligt) i helklass.

Små skriftliga uppgifter kring det lästa i religion/historia.

Läsförståelseuppgifter från läroböckerna som du har besvarat skriftligt i din skrivbok.

 

Tid för detta arbetsområde: 8-10veckor.


Läroplanskopplingar

Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.

Några av de europeiska upptäcktsresorna, deras betydelse och konsekvenser.

Den svenska statens framväxt och organisation.

Reformationen och dess konsekvenser för Sverige och övriga Europa.

Vad historiska källor, till exempel brev och andra dokument, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män jämfört med i dag.

Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. Kristna högtider och traditioner med koppling till kyrkoåret, till exempel sånger och psalmer.

Vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för människors identitet, livsstil och grupptillhörighet.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav historia åk 4-6
Kunskapskrav religion åk 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback