Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Lilla Björn, Pedagogisk planering Värdegrund ht19/vt20

Rävekärrs förskola, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 30 september 2019

Arbete med Läroplanen för förskolan, Lpfö18, med fokusområdet Värdegrund.

  • Syfte med fokusområdet utifrån Läroplanen för förskolan, Lpfö 18
Utbildningen och undervisningen i förskolan speglar de värden och rättigheter som uttrycks i FN:s konvention om
barnets rättigheter (Barnkonventionen). Vi vill erbjuda barnen möjligheter att utveckla sin förmåga till empati och
omtanke om andra genom att uppmuntra och stärka deras medkänsla och inlevelse i andra människors situation.
Vi arbetar normkritiskt för att främja alla barns lika rättigheter och möjligheter.
Förskolan ska erbjuda barnen en trygg omsorg och vi arbetar aktivt med att grundlägga barnens trygghet och självkänsla. 

 

Strategier och förhållningssätt

Vi utgår från barnens intressen och behov och ger dem inflytande i utbildningen.
För att skapa bästa möjlighet till lärande delar vi in barnen i mindre grupper för att varje enskilt barns lärstrategier ska bli synliga.
För att ge barnen möjlighet till fördjupat lärande låter vi aktiviteten återkomma.
För att ge barnen möjlighet till utforskning och fördjupning finns materialen tillgängliga i den barninitierade leken.
Medveten kommunikation med barnen där pedagogerna lyssnar aktivt och bekräftar samt sätter ord på det barnen gör eller säger.
Använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar lek, skapande, kommunikation, utveckling och lärande.

 Konkreta aktiviteter i undervisningssituationerna.

Känslor/Empati: Hjälpa barnen att sätta ord på känslor, egna och andras i vardagen. Arbeta med TAKK för att förtydliga.  Vi tar hjälp av litteratur/sagor för att öka barnens möjligheter till reflektion. Bok och material från BRÅ (Brottsförebyggande rådet) rörande känslor. Vi koncentrerar oss på känslorna glad, ledsen, arg och rädd. Känslobollar.

Lek/lekmiljöer: Vi arbetar med att introducera det lekmaterial som finns på avdelningen. De pedagoginitierade aktiviteterna skall leva kvar i vardagen i form av leklådor så att barnen kan leka vidare och utforska mera. Målet är att skapa lekstarka barn. Närvarande pedagog stöttar barnen i leken, vi leker gemensamt tex ”Hunden och benet”, ”Björnen sover”. Vi pedagoger fortbildar oss genom att se på Förskola 21 filmen rörande Lek

Kompisrelationer: Vi övar sociala relationer och samspel. Vi samtalar och tränar på att vara en bra kompis. Barnen får uppleva dramatiseringar och hjälpa till att lösa dilemman. Vi använder oss av "Kompisböckerna". 

Samarbete: I utbildningen och undervisningen tränar barnen samarbete. Pedagogerna stöttar i det sociala samspelet och hjälper barnen att samarbeta.

Normkritisk: Genom att aktivt arbeta med att introducera leksaker vill vi ge barnen möjlighet att känna sig trygga och våga använda alla leksaker. Vi pedagoger diskuterar vårt förhållningssätt, vi tittar på våra pedagogiska miljöer. När det gäller våra pedagogiska miljöer är det bland annat utifrån normbrytande material, bilder leksaker och böcker. 

Barns inflytande: Verksamheten utformas efter barnens intresse och behov. Vi arbetar utefter "Scaffoldingprincipen".

Integritet: Genom att utforma utbildningen och undervisningen efter barnens intresse och behov blir det möjligt att också arbeta med barns integritet. På förskolan får barnen möjlighet att träna det sociala samspelet i leken, samarbeta, vänta på sin tur mm. Vi hjälper barnen att säga och lyssna till Stopp! Vi arbetar med TAKK och användandet av tecken hjälper barnen att göra sig förstådda.

Demokratiska processer: Med den dialogiska högläsningen ger vi barnen möjlighet till fördjupade insikter om olika grundläggande idéer, samt möjlighet att utforska och värdera dessa. Texten och diskussionen kan ställa barnen inför moraliska och etiska dilemman som de måste värdera. De får möjlighet att utveckla sin förmåga att analysera och själv ta ställning. Barnen tränar på att vänta på sin tur. Att andra barn t.ex. vill berätta eller visa något och att man ibland måste vänta. Vi pedagoger skall skapa utrymme för alla barn att komma till tals eller på annat sätt uttrycka sig. Vi ger barnen möjlighet att uttrycka sig på många olika sätt.

 

Kulturell identitet: I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa. Förskolan ska också se till att olika kulturer synliggörs i utbildningen. Under läsåret kommer vi att föra en fördjupad dialog på enheten om hur vi arbetar vidare med detta.


Omsorg: Vi pedagoger diskuterar vårt förhållningssätt och problematiserar begreppet omsorg med hjälp av Förskola 21 filmen om omsorg. Vi vill skapa trygga, lekstarka och självständiga barn.

Dokumentation

  • Vi kommer att ta foto, filma och anteckna det som händer i undervisningssituationerna.
  • Vi använder dokumentationen som grund för analys och reflektion samt för utvärdering av arbetet.
  • Vi dokumenterar barnens tankar, kommentarer och resonemang. Tillsammans med barnen tittar vi på dokumentationen och reflekterar kring det.
  • Vi publicerar dokumentationen på Unikum för att göra vårdnadshavarna delaktiga i utbildningen samt ge dem möjlighet att samtala tillsammans med sina barn.

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback