Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

Utvärdering Vår & Sommar 2019 Solrosfröna

Hosiannaskolans Förskola, Fristående förskolor · Senast uppdaterad: 3 juli 2019

Utvärdering Vår & Sommar 2019 Solrosfröna

Utvärdering Vår & Sommar 2019

 

Tema Kroppen 

Barnen fick se på olika filmer om kroppens alla funktioner. Vi började med att se på skelettet sedan hjärtat som även kom passande till alla hjärtans dag. Formen hjärtat samt muskeln hjärtat vad för likheter samt olikheter dessa har. Vår skolsyster kom på besök och barnen fick lyssna på sitt egna hjärta med ett stetoskop det blev en lyckad stund med många frågor och förståelse av hur viktigt det är med kroppens alla organ. Barnen fick även rita av sin kropp på ett stort papper där de även fick klistra dit olika organ så som hjärta,lungor, tarmar, kissblåsa, hjärna mm. De fick klistra dit garn som passade deras egen hårfärg till hår samt rita dit öga näsa och mun. Att ha en identisk storlek på ett papper på sin kropp väckte nya frågor och svar. Barnen kunde jämföra mer med sin egna kropp och även se hur andras såg ut . Pysslet av denna aktivitet blev mycket uppskattande i barngruppen och de som inte hade varit med bad om att få göra en också. Än i dag (sommar) så pratar barnen om kroppens funktioner och om hur viktigt det är att vi sköter om den. och då kom vi även in på hygien och vi har satt upp bilder på toaletten så att barnen kan checka av.

Vi gjorde sånger tillsammans med barnen så som huvud, axlar, knä och tå. 

Fem fina fingrar har jag. mm. 

 

Språket

 Vi har använt oss mycket av att berättarsagor från sagopåsar som vi gjort, vi har haft berättelser via rit-saga som vi ritar på vår whiteboard. dessa sagor använder vi oss främst på våra samlingar. Vi har märkt att barnen har behövt se samt nästan "känna" på sagan för att kom in i den och klara av att sitta och lyssna klart så har dessa metoder funkat bäst. På vår Whiteboard har vi gjort veckans alla dagar med en enskild färg för varje dag. Vi har märkt att genom att barnen får se ex: måndagen som grön så har de kommit ihåg mer hur dagen kommer att se ut med aktiviteter, hämtning av mat mm. Vi ser en styrka i detta och vi kommer fortsätta använda oss av färgade dagar och de har även lärt sig ordningen på veckans alla dagar. På vår whiteboard har vi även plats för veckans tecken och barnen väntar ofta ivrigt att få ett nytt. Vi fortsätter som tidigare med att barnen får öva på sina namn. VI har satt upp barnens bilder på vår  vägg-alfabet så att alla barnen kan se vad deras kompis börjar på för en bokstav. Detta har hjälpt samt väckt vad i nästa steg hur man skriver kompisens namn. Vi har köpt in ett datorprogram som heter Kalle kunskap klassiker förskolan och barnen gillar att spela det med alla olika ämnen.  

 

Matematik

Vi får in mycket matematik när vi har våra samlingar. Där går vi igenom antalet kompisar som är hemma samt är här på förskolan, vilken siffra veckans dag har, månad. Vi har köpt in en våg där vi får väga olika saker med barnen jämföra och då faller de sig normalt i att vi pratar om olika läges ord. Former och figurer.

Sånger, sagor samt lekar. 

 

Natur-teknik

Vi gjorde ett experiment med att ta två glas -skålar en med kranvatten i och den andra med snö. Vi ställde olika frågor till barnen om vad som skulle ske när snön smälte. Resultatet blev i alla fall att barnen förstod att snön innehöll mycket lort, och att det inte var så bra att äta snö. 

Teknik har kommit in i vardagen bara genom att se barnen hjälpa till med att skotta snö. 

Vi försätter med att jobba med programmering och det blir en sak att lyfta till hösten.

Musik

Vi använder sångpåsar på samlingen samt när vi är ute.  

 

Gymnastik

Vi är ute varje dag och barnen får gå till skogen minst en gång i veckan. 

Vi ”dansar” till musik. vi gör aktiviteter samt lekar med röris.  

Kristen profil

Vi ber matbön innan varje måltid

vi ber också Gud som haver

läser kristna böcker.

 Under påsken så lyftes även den kristna profilen på ett naturligt sätt genom att vi pratade om varför vi egentligen firar påsk.

Vi ska lyfta till höstterminen:

Bornholmsmodellen ska bli enklare att ta fram samt lätt att lägga undan. Vi ska ha material framme så att barnen också kan se samt ta alldeles själv. Vi kommer att använda oss mer utav temalådor så att det blir enkelt att hitta för oss pedagoger. 

Vi har märkt att barnen behöver utmaning i fantasi när de är i skogen. En stor fråga till barnen kommer att bli: vad kan man göra utan leksaker?  

Vi kommer att göra QR-koder så att barnen kan gå med iPaden. Mer programering samt digitalisering vill vi lyfta till hösten. 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback