👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Vi har valt att arbeta med barnens trygghet i fokus och grundläggande demokratiska värderingar. Vi vill uppnå en verksamhet i vilken alla barn utvecklar sina kommunikativa förmågor genom inflytande och att de blir sedda och lyssnade på. Barnen ska ges rika möjligheter till att leka med andra barn och utvecklas med andra barn.
I fokusområdet socialt och emotionellt samspel vill vi att barnen ska utveckla sina förmågor att känna igen och uttrycka sina känslor både verbalt och med stöd av tecken (TAKK).
Temat kommer att börja med en ”tågresa” en upplevelse som är till för att väcka tankar hos barnen. Vart kommer vi att resa? Vi kommer att läsa och söka fakta om platsen vi kommer till, i mindre grupper utifrån barnens olika förutsättningar. Med boken Tågresan som grund kommer barnen att få resa ut i världen och möta olika länder och olika språk. Vi kommer även att besöka olika platser utifrån barnens fantasi. Vem vet var vi hamnar?
Genom att använda oss av olika metoder möjliggör vi att barnens nyfikenhet och intressen kan väckas och stimuleras utifrån deras individuella intressen och förutsättningar.
Detta är en planering som möjliggör för flexibilitet. Vi kommer kontinuerligt att reflektera kring hur arbetet framskrider, hur väl vi lyckats fånga barnen samt deras intresse. Längs vägen kommer vi att anpassa oss efter barngruppen och även ta tillvara på de intresseområden och funderingar som barnen på olika sätt ger uttryck för.
Genom att lyssna på barnens tankar, funderingar och tidigare erfarenheter gör vi barnen delaktiga i sitt eget lärande. Vi låter barnen kontinuerligt ta del av sina egna lärprocesser genom att tillsammans med barnen utvärdera olika lärandesituationer.
Vi kommer ta foto, filma och anteckna det som händer under tiden och vid olika lärandesituationer.
Vi pedagoger använder dokumentationen som beprövad erfarenhet och underlag för analys och utvärdering inom området.
Vi dokumenterar barnens tankar, kommentarer och resonemang. Tillsammans med barnen tittar vi på dokumentationen och reflekterar kring det.
Vi lägger ut det vi gjort på Unikum för att få föräldrarna delaktiga i det vi gör, samt ge dem möjligheten att diskutera hemma tillsammans med sina barn.