Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik, Biologi, Svenska, Musik, Engelska, Teknik

·

Årskurs:

9

Tema 1 HT19: Människan- en biologisk eller en social varelse

Svärdsjöskolan, Falun · Senast uppdaterad: 20 september 2019

Vad är en människa? Kanske kan svaret beskriva henne som en biologisk varelse men också en social varelse. Men vad är det som formar en människa samt hens liv? Är det biologi, arv, genetik eller är det samhället hon lever, hennes möjligheter eller rättigheter? Kanske allt detta tillsammans? Utifrån dessa frågeställningar ska vi försöka fördjupa bilden av vad det innebär av att vara en människa- samt hur våra olikheter egentligen är inget annat än nyanser av samma saker. Och då till slut uppstår frågan: Vem är jag och vad är det som har format mitt liv?

Vad ska vi göra?

Slutarbetet och egentligen målet för detta temaområde är följande:

Många ägnar sommaren åt att lyssna på de sommarprat som P1 sänder på radion. I detta tema kommer du att få spela in ett eget sommarprat. Du kommer att få reflektera över och diskutera ett antal frågor som har med dig och ditt liv att göra, i dåtid, nutid och i framtiden. 
Du kommer att få öva dig på att anpassa språk, innehåll och uppbyggnad till den som lyssnar men också på att kombinera text/tal med väl vald musik. Du kommer också att få konstruera en uppfinning som är en viktig del av både radio och telefonen, som kan komma till användning vid lyssnandet på ditt sommarprat. En högtalare.

FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT

  • Biologi: Simuleringar, studiebesök, genomgångar, filmklipp, diskussioner, undersökande arbete
  • Engelska: Läsa text på engelska och övningar i läsförståelse.
  • Musik: Reflektionsövningar enskilt och i grupp.
  • Svenska: Genomgångar, enskilt arbete muntligt och i skrift, diskussioner i grupp. 
  • Teknik: Skiss och konstruktion av högtalare, genomgångar, filmklipp

 

  • Hur kommer bedömningen att gå till? 
    • Biologi, Engelska, Religion, Samhällskunskap, Svenska, Musik: Inspelat sommarprat
    • Biologi också bedömning av ett praktiskt prov, redovisad plansch över djurgrupp och inlämnad uppgift från studiebesök.
    • Teknik: Bedömning av det praktiska arbetet i form av skiss, modell och en muntlig redovisning
  • När kommer elevernas arbeten bedömas? 
    • Efter att arbetsområdet är avslutat och sommarpratet är inlämnat, samt löpande under lektionstid.
  • Vem kommer bedöma? En lärare eller flera?
    • Biologi: Gunilla
    • Engelska: Kicki
    • Musik: Kicki
    • Svenska: Anna
    • Teknik: Gunilla

Läroplanskopplingar

kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,

respekterar andra människors egenvärde,

tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,

kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och

klargöra och med eleverna diskutera det svenska samhällets värdegrund och dess konsekvenser för det personliga handlandet

öppet redovisa och diskutera skiljaktiga värderingar, uppfattningar och problem,

Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö. Genteknikens möjligheter och risker och etiska frågor som tekniken väcker.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst. Livets utveckling och mångfald utifrån evolutionsteorin.

Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas utifrån släktskap och utveckling.

Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan.

Sambandet mellan elektricitet och magnetism och hur detta kan utnyttjas i vardaglig elektrisk utrustning.

Historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och hur de har formats av och format världsbilder. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.

Matriser i planeringen
Följa eller välja? Svenska
Sommarprat HT19 - biologi
Engelska åk 7-9 Läsåret 2018/2019
Matris Musik 7-9
Sommarprat Teknik: Högtalaren
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback