Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Moderna språk - språkval

·

Årskurs:

9

Amigos 4, kapitel 1-2

Lagmansskolan, Mjölby · Senast uppdaterad: 13 augusti 2019

Erik är en svensk kille som ska bo i Spanien ett tag och gå i spansk skola. Vi möter honom när han är på intervju på sin blivande skola, och följer honom på resan och när han träffar familjen han ska bo hos.

 

Målet med undervisningen

En intervju mellan en representant på en språkskola i Málaga i södra Spanien och Erik som eventuellt ska börja på skolan. Innehållet rör frågor och svar om ålder, var man kommer ifrån, geografi, intressen, skolämnen, boende, fritid, framtid och fraser som ”tack för intervjun” och ”göra sig dum”. En sång finns också med i kapitlet: Esta soy yo.

Ord och uttryck från texten samt övningar kring regelbundna verb samt verb som slutar på -ecer, -ocer och -ucir. Skriv- , tal- och hörövningar.

Två dialoger kring resan till Málaga; en på telefon från flygplatsen och en när Erik möter familjen han ska bo hos. Innehållet rör telefonsamtalet, som att be någon prata högre, var man är, när flyget går, att man tar en buss, när man ska ses, bagage, inkvartering, olika rum i ett hus, mat, fraser som ”hur var resan?” och ”du lär dig snabbt” samt hälsnings- och artighetsfraser.

Ord och uttryck från texten samt övningar kring frågeord, ordningstal samt böjningen av decir, hacer, oír, salir, tener och venir i presens. Skriv-, tal- och hörövningar.

 

Så här ska vi arbeta

Vi lyssnar, läser, arbetar med övningar och övar på att skriva en sammanfattning. Ni får arbeta enskilt, i par och ibland tillsammans allihop.

 

Det här ska bedömas

Att du kan skriva en sammanfattning på spanska.


Läroplanskopplingar

förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda,

Vardagliga situationer, intressen, personer, platser, aktiviteter och händelser.

Åsikter, känslor och erfarenheter.

Vardagsliv, levnadssätt och sociala relationer i olika sammanhang och områden där språket används.

Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

Strategier för att uppfatta betydelsebärande ord och sammanhang i talat språk och texter, till exempel att anpassa lyssnande och läsning till framställningens form och innehåll.

Hur ord och fasta språkliga uttryck, till exempel artighetsfraser och tilltalsord, används i texter och talat språk i olika situationer.

Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd när språket inte räcker till, till exempel omformuleringar.

För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enstaka enkla förbättringar av egna framställningar.

För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enkla förbättringar av egna framställningar.

För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enkla förbättringar av egna framställningar.

Eleven kan förstå det mest väsentliga av innehållet i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen.

Eleven kan förstå det huvudsakliga innehållet och uppfatta tydliga detaljer i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen.

Eleven kan förstå helheten och uppfatta väsentliga detaljer i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen.

I skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt och begripligt med fraser och meningar.

I skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande.

I skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Sammanfattning 1
Sammanfattning 2 (prov)

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback