Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

9

TEXTANALYS - ett arbete med noveller

Bäckahagens skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 21 augusti 2019

Vi kommer att arbeta med noveller på olika sätt under vecka 34-37. I momentet kommer vi att arbeta aktivt med LÄSFÖRSTÅELSE, analys, ord och begrepp. Detta kommer att ske både enskilt och i grupp. Vi kommer att läsa, skriva, samtala och presentera. Inlämning av novell v 37

SYFTE - FÖRMÅGOR att utveckla:

  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

 

HUR ska vi arbeta med förmågorna?

Vi kommer att arbeta med noveller på t olika sätt:

I momentet kommer vi att arbeta aktivt med LÄSFÖRSTÅELSE, ord och begrepp. Inom momenten arbetar vi även med eget skrivande och bearbetande av text. Detta kommer att ske både enskilt och i grupp.

Gemensam läsning med efterföljande reflektion/uppgift.

Genomgång ord och begrepp. Individuell skrivuppgift.

(Novell) KAMRATRESPONS och BEARBETNING.

 

Arbetsgång

Under varje lektion går vi igenom syfte och mål med lektionen.

Under lektionen arbetar vi antingen brain-breaks eller någon form av rörelse.

BEDÖMNING

Bedömning: Hur visar du vad du lärt dig och hur bedöms detta?

 

Bedömning sker fortlöpande under lektioner där du visar att du aktivt deltar i samtal och diskussioner. Bedömning görs  även fortlöpande på de uppgifter/ texter du lämnar in. Stor vikt läggs vid förmågan att ge respons och att själv kunna bearbeta och utveckla text.  Det du gör i början av terminen kommer du få förfina och utveckla under kommande moment. Bedömningen är alltså FORMATIV och INTE ett betyg.

 
 
 
 
 

Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris enligt kunskapskraven för Svenska Lgr 11. Obs att vi endast arbetar med vissa kunskapskrav i detta moment.
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback