Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pedagogisk planering Verklighetsuppfattning

Skapad 2019-08-14 11:29 i Västra Berga grundsärskola Helsingborg
Grundsärskola 1 – 3 Verklighetsuppfattning
Inom ämnesområdet Verklighetsuppfattning kommer vi att arbeta med tid och rum, kvalitet och kvantitet samt djur och natur.

Innehåll

Verklighetsuppfattning

Under den kommande tiden kommer vi att arbeta med tid och rum. VI kommer också att arbeta med enkel matematik och jämföra olika saker och dess egenskaper.

 

Målet med undervisningen är att utveckla förmågan att...

  • utveckla kunskaper om djur och natur.
  • utveckla en matematisk förståelse och en förmåga att strukturera vardagen och lösa praktiska problem.
  • utveckla kunskaper i att ordna erfarenheter utifrån tid, rum, kvalitet och kvantitet.
  • använda ord och begrepp inom ämnesområdet.
  • utveckla en förmåga att använda digital teknik (kap.1).
 

Undervisningens innehåll

Vad?

 

Vi kommer att arbeta med tid och rum och att jämföra och sortera efter kvalitet och kvantitet. Vi kommer att använda digital teknik när vi arbetar med detta. Vi kommer också att arbeta med djur och natur.

 

Hur?

Vi kommer att arbeta med klockan och olika klockslag som är viktiga för Dig i din vardag. Vi kommer att arbeta med enkel matematik både enskilt och tillsammans med kompisarna. Vi kommer att arbeta med djur och natur och lära oss om djurens liv och levnadsmiljö. Vi kommer att göra studiebesök på Fredriksdal. Vi kommer att dokumentera vårt arbete med digital teknik.

 

.

Detta kommer bedömas - Din förmåga att...

  • använda kunskaper om människa och natur.
  • ordna händelser och upplevelser i tid och rum.
  • sortera föremål utifrån kvalitet och kvantitet.
  • bedömningen kommer att se tillsammans med Dig under arbetets gång.

.

Matriser

VEU
VERKLIGHETSUPPFATTNING Lgr11, bedömningsmatris, Kunskapsstaden Helsingborg

----->
----->
----->
----->
ANVÄNDA KUNSKAPER
... om människa och natur
Använder och kommunicerar sina kunskaper genom att t.ex. reagerar på och identifierar kända ord och begrepp inom ämnesområdet. Behöver hjälp med att kommunicera sina kunskaper och sätta dem i ett sammanhang.
Använder och kommunicerar sina kunskaper genom att t.ex. reagerar på och identifierar kända ord och begrepp inom ämnesområdet. Försöker på egen hand att kommunicera sina kunskaper genom att t.ex. peka, teckna…
Använder och kommunicerar sina kunskaper genom att berätta, beskriva och förklara på ett enkelt sätt genom t.ex. bilder, text… Kommunicerar sina kunskaper med hjälp av ord begrepp inom ämnesområdet. Sätter sina kunskaper i ett sammanhang.
Använder och kommunicerar sina kunskaper, ger exempel och beskriver samband inom ämnesområdet. Berättar, beskriver och förklarar sina kunskaper på ett tydligt sätt. Använder sina kunskaper även i andra sammanhang och inom andra ämnesområden.
ANVÄNDA ORD, BEGREPP OCH SYMBOLER
... inom ämnesområdet
Identifierar/känner till enkla ord, begrepp, symboler inom väl kända/bekanta ämnesområden. Behöver hjälp med att använda och sätta ord, begrepp och symboler i rätt sammanhang.
Förstår och använder enkla ord, begrepp och symboler inom kända ämnesområden. Behöver viss hjälp med att använda och sätta dem i rätt sammanhang.
Använder ord, begrepp och symboler inom kända ämnesområden och i rätt sammanhang. Beskriver och förklarar på ett enkelt sätt med hjälp av att kombinera ord, begrepp och symboler.
Förstår och använder ord, begrepp och symboler inom både kända och mindre kända ämnesområden och i rätt sammanhang. Beskriver och förklarar på ett tydligt sätt med hjälp av att kombinera ord, begrepp och symboler.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: