Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Yrkesboken (sh, hi)

Skapad 2019-08-15 13:14 i Läroverket Hudiksvall
Grundskola 9 Samhällskunskap Historia
När du slutar grundskolan kommer du antagligen att gå vidare till gymnasiet. För en del är det ett lätt val. De vet precis vad de vill göra när de blir äldre. En del har förebilder i sin närhet – kanske vill de ha samma yrke som en förälder och vet redan nu hur man tar sig dit eller vad yrket innebär. För de allra flesta är det dock inte så lätt. Nu ska du få titta närmare på vilka möjligheter som finns när det gäller yrkesval och att studera vidare.

Innehåll

Det är samma som för ämnet svenska men med några fler punkter som vi lär oss.

Samhällskunskap

Vad är facket? Ord och begrepp. Arbetsmarknaden i Sverige. Har man fack i varje land? Jämföra se likheter och skillnader.  

Historia

Hur bildades facket och vilka var orsakerna? Hur har arbetsvillkoren ändras? Vilka likheter och skillnader finns från olika tidsepoker?

 

Klicka här för att se planeringen.

Planering 

 

Uppgifter

 • Yrkesboken

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.
  Hi  E 9
 • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning­ ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
  Hi  E 9
 • I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Sh  E 9
 • Eleven redogör för de mänskliga rättigheternas innebörd och betydelse och ger exempel på hur de kränks och främjas i olika delar av världen.
  Sh  E 9
 • Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
  Sh  E 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: