Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sommarpratarna

Skapad 2019-08-15 13:20 i Söndrumsskolan Halmstad
Grundskola 9 Svenska
Idén kommer ifrån radioprogrammet Sommar i P1. Det är ett radioprogram där svenska kändisar pratar i radio på somrarna. Programmet sändes för första gången 1959 och har alltså en lång tradition. När programmet firade 50 år bestämde man att digitalisera alla de gamla programmen. Hittills finns det över 400 sommarprat att lyssna på på Sommar i P1 hemsida. Numera finns det också Vinter i P1 som sänds efter jul. En sommarpratare pratar väldigt personligt om i princip vad som helst. En sommarpratare väljer även all musik som ska spelas till sitt sommarprat. All musik utom signaturmelodin Sommar, sommar, sommar...

Innehåll

Sommarprat 2019

 

 

Syftet är att ni ska ges förutsättningar att utveckla  ert tal- och skriftspråk och även er tilltro till er egen språkförmåga.

 

Centralt innehåll:

 • -Vi ska skapa texter där ord, bild och ljud samspelar.
 • -Vi ska arbeta med vårt språkbruk för att uttrycka åsikter och känslor.
 • -Vi ska anpassa våra sensommarprat efter dess typiska uppbyggnad och språkliga drag.
 • -Vi ska bearbeta text gällande innehåll och form
 • -Vi ska lära oss att skriva referat
 • -Vi ska träna på textkopplingar och reflektioner.

 

Vad bedöms?

 • -Sommarpratstexten, både skriftlig och inspelad.
 • -Förmågan att lyssna och reflektera kring det man hör.
 • -Den skriftliga sammanfattningen, referatet, och reflektioner kring det sommarprogram som du valt att lyssna på.

 

Projekt Sommarprat

Idén kommer ifrån radioprogrammet Sommar i P1. Det är ett radioprogram där svenska kändisar pratar i radio på somrarna. Programmet sändes för första gången 1959 och har alltså en lång tradition. När programmet firade 50 år bestämde man att digitalisera alla de gamla programmen. Hittills finns det över 400 sommarprat att lyssna på på Sommar i P1 hemsida. Numera finns det också Vinter i P1 som sänds efter jul.

 

En sommarpratare pratar väldigt personligt om i princip vad som helst. En sommarpratare väljer även all musik som ska spelas till sitt sommarprat. All musik utom signaturmelodin Sommar, sommar, sommar...

 

 

 

 

 

 

Uppgift 1:

A.Välj ett av följande sommarprogram och lyssna på hela hemma. Lyssna aktivt, gärna med en penna i handen.

 

 • Jonas Eriksson 

https://sverigesradio.se/avsnitt/400261

 

Sveriges just nu mest ansedde fotbollsdomare. Han berättar om en dröm som gått i uppfyllelse och försöker förklara varför han valt att skaffa världens mest otacksamma och utsatta yrke.

 

 

 • Aron Andersson   

https://sverigesradio.se/avsnitt/927236

 

FÖRELÄSARE, ÄVENTYRARE, IDROTTSMAN. Vid sju års ålder drabbas Aron Andersson av cancer i rumpan. När han väl accepterat ett liv i rullstol, blev det idrott för hela slanten. Under 10-års tid la han hela sin själ i idrotten.

 

 • Linnea Claesson

https://sverigesradio.se/avsnitt/921561

 

Hon är både handbollsproffs och juriststudent men har blivit rikskänd genom sitt instagramkonto Assholesonline, där hon konfronterar näthatare och lägger ut svar på de sex-sms hon fått. Ofta bemöter hon de som ofredar henne över nätet med humor och ironi. I sitt Sommarprogram berättar hon om varför hon gör detta och om vikten av samtycke och civilkurage. Men hon berättar även om en händelse en sen kväll för ett och ett halvt år sedan som gjorde henne riktigt rädd.

 

 

 • Arkan Asaad 

https://sverigesradio.se/avsnitt/579037

 

FÖRFATTARE, FÖRELÄSARE, KAMPSPORTARE. Arkan Asaad berättar om hur han blev bortgift mot sin vilja i irakiska Kurdistan. Vi får följa hur familjen kom till Sverige 1983. Föräldrarna integrerade sig fort i det svenska samhället. Pappa slet hårt, sparade pengar och köpte bil och villa.

 

 

 • Kristian Gidlund

https://sverigesradio.se/avsnitt/209304

 

Musiker, journalist och bloggare. I sitt Sommarprogram berättar Kristian Gidlund om resan mot livets slut och alltings början.

 

 

 

- Isabella Löwengrip 

 

https://sverigesradio.se/avsnitt/1319464

 

Hon berättar om hur hon flyttar hemifrån som 14:åring, hur ”Blondinbella” föds och erövrar bloggvärlden och om hur hon på bloggen kan måla upp en annan bild av sig själv, för att komma undan mobbingen i skolan. Bloggframgångarna utmynnar snart i ett e-handelsbolag och eget klädmärke och i andra ring i gymnasiet har Isabella Löwengrip redan en assistent för att manövrera möten och skolschema.

 

 

- Joakim Lundell 

 

https://sverigesradio.se/avsnitt/1319504

 

I Sommarprogrammet pratar Joakim Lundell om lyckan i att ha blivit pappa till Lunabelle och hur det har fått honom att inse att livet inte bara handlar om att vara störst på sociala medier. Han berättar om den trasiga uppväxten, missbruket och hur det är att leva i offentligheten med  neuropsykiatriska diagnoser som ADD och Aspergers syndrom.

 

- Carina Bergfeldt 

 

https://sverigesradio.se/avsnitt/1319497

 

Journalisten Carina Bergfeldt funderar i sitt Sommarprogram på varför hon dras till att skriva så mycket om mörker. Om likfarmar, om massmord och våldtäkter. När hon träffar David, som endast var nio år gammal när hans tolvåriga syster blev kidnappad och mördad, förstår hon varför.

 

- Kim Källström 

https://sverigesradio.se/avsnitt/751935

 

Fotbollsspelaren Kim Källström tar oss med bakom kulisserna i ett fotbollsproffs liv, hur det känns att vara en handelsvara som köps och säljs, hur det går det till i omklädningsrummen och hur livet ser ut med vänner och familj. I sitt Sommar berättar Kim Källström om det känns att vara i ett lag, hur de oskrivna reglerna ser ut. Vi får höra om hur han håller sig i form, tänker på vikten och vad han tänker och känner i avgörande stunder i en match. Vi får också höra historien bakom förflyttningen till Arsenal och om målet som skulle förändra allting.

 

 

 

B. Välj någon episod som personen pratar om och skriv ett referat enligt instruktionen och exemplet du fått. Du ska även skriva en reflektion enligt instruktion och exempel du fått genom att fundera över vad sommarpratet får dig att tänka på, dvs vilka tankar väcks hos dig och varför. Dra paralleller till egna erfarenheter eller till något du läst eller sett. Dessa texter lämnas in och bedöms.

Uppgift 2:

Du ska göra ett Sensommarprat. 

 • -Det ska vara minst 3 minuter långt men max 5 minuter.
 • -Det ska vara en berättelse med en början och ett slut.
 • -Musik ( en låt)  ska sättas till och musiken ska ha någon form av koppling till pratet. Spela max 1 min av låten.
 • -Bild ska visas till pratet och på något sätt gestalta det du berättar om. 
 • -Manus ska du lämna in på Showbie efter att du fått respons från en kamrat.

 

 

Förslag på vad du kan prata om:

 • -Något du brinner för ex. miljö, musik etc
 • -En person som på ett eller annat sätt har påverkat ditt liv.
 • -Ett glatt minne som du ofta tänker på
 • -En pryl som du älskar och varför
 • -Vad du drömmer om i framtiden
 • -Ett sorgligt minne
 • -Din hobby
 • -Ett resminne eller en resa
 • -Något från din barndom
 • -Något komiskt eller pinsamt som hänt dig
 • -Något som gör dig glad

 

Vi kommer att lyssna till sommarpratare för att på så sätt få inspiration till vårt eget prat. Vi kommer bland annat lyssna på och diskutera sommarprat av David Batra. Vi kommer även att lyssna på mitt och andras exempel på hur ett sommarprat kan se ut. Det är denna struktur som ni sedan ska använda i ert sensommarprat. 

 

Slutligen kommer vi att lyssna till varandras inspelade sensommarprat.

 

 

Struktur på sensommarprat:

Introduktion av ämnet 

Presentation av dig och välkomnande

Berättande

Musik kopplad till ämnet

Avslutning

 

Länkar

Sommar i P1:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=5724169

De mest nedladdade sommarpraten: 

http://www.socialanyheter.se/special/sommarip1

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: