Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Elektricitet och magnetism åk 4-6

Skapad 2019-08-16 10:26 i Askebyskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 4 – 6 NO (år 1-3) Kemi Fysik
Nu ska vi arbeta med elektricitet och magnetism, har det något gemensamt?

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
  Fy
 • använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
  Fy
 • Centralt innehåll
 • Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.
  Fy  4-6
 • Elektriska kretsar med batterier och hur de kan kopplas samt hur de kan användas i vardaglig elektrisk utrustning, till exempel i ficklampor.
  Fy  4-6
 • Magneters egenskaper och användning i hemmet och samhället.
  Fy  4-6
 • Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.
  Fy  4-6
 • Indelningen av ämnen och material utifrån egenskaperna utseende, ledningsförmåga, löslighet, brännbarhet, surt eller basiskt.
  Ke  4-6

Matriser

NO Fy Ke
Elektricitet och magnetism

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Innehåll
Elektricitet Tekniska lösningar som utnyttjar elkomponenter för att åstadkomma ljud, ljus eller rörelse, till exempel larm och belysning.
Jag kan koppla batterier, sladdar och en lampa så att den lyser på ett enkelt sätt.
Jag kan koppla batterier, sladdar, en lampa som lyser, en motor på ett utvecklande sätt (att koppla flera komponenter samtidigt).
Jag kan koppla batterier, sladdar, en lampa som lyser, en motor och en strömbrytare på ett väl utvecklat sätt (att koppla flera komponenter samtidigt)
Innehåll
Elektriska kretsar med batterier och hur de kan kopplas samt hur de kan användas i vardaglig elektrisk utrustning, till exempel i ficklampor.
Jag kan förklara hur kretsen fungerar mellan batteriet och lampan skriftligt.
Jag kan förklara kretsen skriftligt och bildligt och hur komponenterna har kopplats med ett kopplingsschema.
Jag kan även förklara hur mitt arbete kan förbättras och ger några exempel. En klasskompis ska kunna följa mitt kopplingsschema och kunna använda sig av den. Jag ska kunna läsa en kompis text och förstå vad som skrivits.
Innehåll
Energins oförstörbarhet och flöde.
Jag vet hur energi omvandlas och kan förklara energiflödet från ett batteri till en lampa.
Jag vet hur energi omvandlas till ljus och kan förklara energiflödet från ett batteri till en lampa.
Jag vet hur energi omvandlas till ljus och värme och förklara energiflödet från ett batteri till en lampa. Jag kan även ge andra exempel där energiflödet omvandlas till rörelse.
Innehåll
Magneters egenskaper och användning i hemmet och samhället.
Jag vet hur magneten är uppbyggd och kan ge några exempel på hur vi använder magneter hemma och i samhället. Jag vet vad en permanentmagnet är.
Jag vet hur magneter är uppbyggda, visar det bildligt och kan ge några exempel på hur man använder det hemma och i samhället. Jag kan även förklara skillnaden mellan permanentmagneter och elektromagneter skriftligt.
Jag vet hur magneter är uppbyggda, visar det bildligt, skriftligt och kan ge många exempel på hur man använder magneter hemma och i samhället. Jag kan även förklara skillnaden mellan permanentmagneter och elektromagneter skriftligt och bildligt och hur man använder de i samhället.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: