Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7

Biologikurs 1 Åk 7 Växter och djur, fotosyntesen och förbränning

Tanumskolan 7-9, Tanum · Senast uppdaterad: 4 oktober 2022

Vad är liv? Varför är inte du grön utan behöver gå till mataffären? Detta och mycket mer kommer du få svar på under kursens gång!

Konkreta Mål

 

  • Kunna använda mikroskop
  • Växtcellen och djurcellen her de ser ut och fungerar.
  • Vad det innebär att tillhöra samma art
  • vad som kännetecknar ett virus och en bakterie.
  • Hur man ska göra för att inte smittad av en bakterie eller virus
  • För-och nack delar med bakterier
  • Livets utveckling
  • Fotosyntesen
  • Förbränning.
  • Kolets kretslopp
  • Vad är liv ? 
  • Förutsättning för liv
  •  

 

Bedömning

Bedömningen kommer att ske

  • under laborationer
  • vid diskussioner på lektionstid
  • vid läxförhör och ett prov

Undervisning

Under denna period kommer vi att studera olika slags organismer tex. bakterier, virus ,urdjur, svampar, växter och vissa djurarter. Vi undersöker vad som skiljer en djur- och en växtcell åt. Vi kommer att lära oss om fotosyntesen och förbränning.

Undervisningen kommer att ske genom föreläsningar, fältstudier, laborationer, diskussioner, filmer.

Ni kommer att använda Ugglans NO biologi

Läxförhör

 

Tidsplan 

6  Veckor  12 lektioner

V. 40-47

prov 47l

 


Läroplanskopplingar

kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och människokroppen,

förmåga att använda biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör miljö och hälsa, och

förmåga att genomföra systematiska undersökningar i biologi.

Lokala och globala ekosystem. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser. Fotosyntes, cellandning, materiens kretslopp och energins flöden.

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt samt hur man på individ- och samhällsnivå kan främja hållbar utveckling. Betydelsen av biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Fältstudier och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Formulering av undersökningsbara frågor, planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med bilder, tabeller, diagram och rapporter.

Sambandet mellan biologiska undersökningar och utvecklingen av begrepp och förklaringsmodeller. De biologiska förklaringsmodellernas historiska framväxt, användbarhet och föränderlighet.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med viss naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör biologi och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra enkla resonemang utifrån frågeställningarna.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med relativt god naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör biologi och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra utvecklade resonemang utifrån frågeställningarna.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med god naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör biologi och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och väl fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra välutvecklade resonemang utifrån frågeställningarna.

Matriser i planeringen
No matris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback