Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7

Matematik - Kapitel 1, Tal - Åk 7

Långsjöskolan, Norrtälje · Senast uppdaterad: 16 augusti 2019

Tal är matematikens grund och används i alla olika arbetsområden och framförallt väldigt ofta i vardagslivet. Vi lär oss mer om hur vårt talsystem är uppbyggt och även några andra. Vi lär oss mer om att räkna med tal på olika vis.

Arbetsperiod: Vecka 34-39

Arbetssätt: 

*Genomgångar och diskussioner i helgrupp och i mindre grupper.

*Arbete i grupp med uppgifter, spel och andra aktiviteter.

*Arbete enskilt

Bedömning:

*Formativ bedömning görs med hjälp av Exit tickets, diagnos samt löpande under lektioner. 

*Summativ bedömning: Framförallt på det skrifltiga provet i vecka 39, men du kan även visa vad du kan både muntligt och skriftligt under lektionerna. 

Vad ska du kunna:

*Förstå olika talsystem

*Förstå vårt talsystem och siffrornas positioner

*Delbarhetsregler och faktorisera tal

*Räkna med de fyra räknesätten

*Multiplicera och dividera med 10, 100 och 1000

*Avrunda tal

 

 

*Matematiska ord: tal, siffra, tiosystemet, platsvärde, addition, term, summa, subtraktion, differens, multiplikation, faktor, produkt, division, täljare, nämnare, delbarhet, siffersumma, primtal, sammansatta tal, primtalsfaktor, faktorträd, kvot, tallinje, decimalform, avrundning.

 

Sidor att kunna:

*Grön kurs s. 8-23.

 

*Lättare alternativ: Blå kurs s.30-39

 


Läroplanskopplingar

kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet,

genom egen ansträngning och delaktighet, utifrån sina förutsättningar, tar ansvar för sitt lärande och för att bidra till en god arbetsmiljö,

använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Reella tal och deras egenskaper samt deras användning i vardagliga och matematiska situationer.

Talsystemets utveckling från naturliga tal till reella tal. Metoder för beräkningar som använts i olika historiska och kulturella sammanhang.

Centrala metoder för beräkningar med tal i bråk- och decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digital teknik. Metodernas användning i olika situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och matematiska situationer och inom andra ämnesområden.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då symboler, algebraiska uttryck, formler, grafer, funktioner och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till syfte och sammanhang.

Matriser i planeringen
Matematik - Tal åk7
Uppgifter
Ma - Skriftligt prov (med planering) - kapitel 1, tal

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback