Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

4 - 6

Tro, hopp och kärlek åk 5 bild

Rävlandaskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 17 augusti 2019

Vi har tidigare arbetat med proportioner och skissande. Nu kommer arbetet bli mer symboliskt och större krav kommer läggas på hur du tolkar symboler och kan använda dig av symboler i dina arbeten. Nästa arbetsområde; Tro, hopp och kärlek är ett samverkansprojekt mellan ffa religion och historia. Vi lär oss mer om Leonardo da Vinci och Bosch. I bildämnet utgår vi ifrån kristna symboler och hur dessa gestaltas i en rad olika sammanhang. Vi tränar oss på att se former och proportioner när vi tecknar på fri hand, jobbar efter färdiga skisser, följer skissövningar, klipper för collage, perspektivövningar m.m. Vi kommer att arbeta med en mängd olika material som ex. blyerts med olika hårdhetsgrad, vattenfärg, textilfärg, täckfärg och gips. Vi blickar också framåt mot vad som kanske är framtidens viktigaste symboler.

Kursplan i ämnet

Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas, och  bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa. (Lgr 11)

Arbetssätt och undervisning

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Genom ett historiskt perspektiv kan eleverna utveckla en förståelse för samtiden och en beredskap inför framtiden samt utveckla sin förmåga till dynamiskt tänkande. (lgr 11. kap. 1-2).

Du löser de olika bilduppgifterna efter att först ha fått en muntlig eller skriftlig instruktion.
Ibland kommer eleverna ombes att ge varandra förslag på förbättringar inför framtida arbeten, det är då vi övar vår förmåga att kritiskt granska och använda feedback för att utvecklas.

 

Visa vad du lärt dig

Du visar vad du lär/lärt dig på hur du omsätter och tar ansvar för en instruktion i praktisk handling, hur uthålligt, målmedvetet och noggrant du utför dina arbetsuppgifter och när du aktivt deltar i diskussioner och utvärderingar av olika uppgifter

Tidsram

Från skolstart till höstlovet.

Bedömning

Bedömning sker löpande då du arbetar och genom en granskning av din portfolio.


Läroplanskopplingar

kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt och ansvarsfullt sätt,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Plana och formbara material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.

Matriser i planeringen
Omdömesmatris Bild åk 4-6
Uppgifter
Medeltida arkitektur

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback