Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7 - 9

Energi

Tullbroskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 17 augusti 2019

Vad är energi? Vad är effekt? Hur kan människan lagra energi? Hur man man "spara" energi? Kan energi vara farligt? Detta och många andra frågor som rör energi kommer kursen att ge svar på!

 

 

 

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

  • Fy
    Syfte använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
  • Fy
    Syfte genomföra systematiska undersökningar i fysik, och
  • Fy
    Syfte använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Bedömning - vad och hur

Bedömning sker löpande under lektioner, i dialoger, diskussioner, korta redovisningar, formativa test, laborationer, laborationsrapporter mm

Undervisning och arbetsformer

Vi utgår från experiment, bilder, filmklipp, texter och iakttar, reflekterar och drar slutsatser. Arbetet kommer att ske i grupp, helklass, halvklass i lärpar eller mindre lärgrupper. Vi växlar mellan dialoger, diskussioner muntligt och enskilda uppgifter och lärparsuppgifter


Läroplanskopplingar

Energins flöde från solen genom naturen och samhället. Några sätt att lagra energi. Olika energislags energikvalitet samt deras för- och nackdelar för miljön.

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället.

Försörjning och användning av energi historiskt och i nutid samt tänkbara möjligheter och begränsningar i framtiden.

Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara jordens strålningsbalans, växthuseffekten och klimatförändringar.

Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Elektriska sensorer för mätning och registrering av egenskaper hos omgivningen.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till fysik, såväl i digitala som i andra medier.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert, ändamålsenligt och effektivt sätt.

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur människa och teknik påverkar miljön och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback