Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

5

Kroppen åk 5

Bergaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 8 september 2019

Vart tar hamburgaren vägen när du ätit upp den? Hur orkar du springa? Kan man klara sig utan skelettet? Varför är blodet rött? Detta och massor av andra saker kommer du att lära dig under detta arbetsområde.

Så här kommer vi att arbeta:

Vi kommer att jobba med olika läromedel, läsa i textboken och göra uppgifter i aktivitetsboken. Vi kommer också att lära oss fakta från filmer och sidor på nätet. Vi kommer att arbeta praktiskt och göra olika försök med våra kroppar. Vi kommer att samla fakta från olika källor och skriva faktatexter.

 

Mål för området:

  • Ha kunskap om flera av kroppens organ, deras placering, funktion och samverkan.
  • Ha kunskap om människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt ha pratat om frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
  • Samtala och resonera om frågor som rör hälsa och sjukdomar
  • Samla fakta från olika källor, och resonera om olika källors användbarhet
  • Skriva faktatexter med relevant fakta som du själv förstår
  • Genomföra försök och dokumentera dessa i NO-boken.
  • Kunna berätta om någon vetenskaplig upptäckt som haft betydelse för människans levnadsvillkor. 

Så här kommer arbete att bedömas:

Jag kommer att titta på dokumentationen i NO-boken, faktatexterna och delaktigheten i samtal och resonemang. Du kommer också att få visa dina kunskaper i ett avslutande prov.

 

 

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen
Kroppen åk 5
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback