Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 3

Babblarna

Örtagårdens förskola, Svedala · Senast uppdaterad: 20 augusti 2019

Utifrån barngruppens intresse för Babblarna kommer vi använda Babblarna som verktyg i den pedagogiska verksamheten. På ett lustfyllt sätt kommer vi koppla varje figur till varsitt fokusområde i läroplanen.

Nuläge

Barnen i åldrarna 1-2 år har visat intresse för Babblarna och därför har vi valt att använda dem som vårt tema under läsåret. Vi vill gå i genom varje babblare och prata om dem och deras egenskaper.  

Mål

Vi vill stärka barnens sociala samspel, utmana barnens matematiska och språkliga förmågor, ge tillfällen till sång, rörelse och skapande. Vi vill väcka ett intresse för naturvetenskap, teknik och miljö.

Vart ska vi 

Vi vill se barnen. 

samspela med varandra

sortera material föremål

hör barnen upprepa en ramsa/sång 

tar eget initiativ till skapande

öka sitt ordförråd

utforska naturen

 

Syfte 

Vi vill att barnens lärande ska bli lustfyllt, mångsidigt och sammanhängande, i linje med läroplanens intentioner.

 

Genomförande 

Varje figur i Babblarna kommer kopplas till olika områden i läroplanens mål och utifrån barnens intressen och önskemål utvecklas temat. Figurerna har kopplats till läroplanen på följande sätt: 

Doddo- Ser till att värdegrunden upprätthålls och vi pratar om hur en bra kompis är. Vi målar hjärtan blåa och dekorerar dem med glitter och ögon. Tillverkar kompishjärtan av piprensare och pärlor och hänger upp dem i grenen. Vi målar tavlor med känslor till olika sorters musik.  

Bibbi- Gillar matematik. Att få klura ut, para ihop, sortera och undersöka samt att bygga. Vi räknar djur och sorterat djur efter färg, Vi läser böcker knutna till matematik.

Bobbo - gillar rörelse, sång och lek.  Tillsammans med Bobbo spelar vi instrument, sjunger och dansar. Gör rörelsesånger. Vi läser Bobbos väska. Vi Dansar och rör oss till babblarsången.

Diddi- gillar att skapa, i alla möjliga material. Vi läser böcker. Vi gör händer i trolldeg och målar dem som i diddis färger. Vi skapar de olika babblarna med hjälp av toalettrullar.

Babba- gillar språk, att få prata om olika ord och leka med dem. Lära oss nya ord. Vi rimmar och ramsar mycket.  Vi leker Kims lek för att träna minnet.  

Dadda- gillar naturkunskap och teknik. Tillsammans utforskar vi hur enkel teknik fungerar i vår vardag.  Vi går ut på gården och tittar på naturen, vilka djur hittar vi och var försvinner djuren på vintern och hösten? 

Alla barnen 1-2 år deltar i de olika aktiviteterna. Arbetet kommer att pågå under hela läsåret.

 

Dokumentation    

Utveckling och process dokumenterar vi i lärloggar på gruppnivå  och individ nivå.

Vi dokumenterar med hjälp av foto, film, barnens alster och anteckningar. Reflektioner sker varje vecka gemensamt i arbetslaget.

Ansvar

Arbetslaget ansvarar gemensamt för planeringen. 

Uppföljning

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

utveckla normer och förhållningssätt för arbetet och samvaron i barngruppen

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback