Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

8

Bild Årskurs 8 HT-23 Bildmapp - Kubism

Trollbodaskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 25 augusti 2023

Vi pratar om modernismen och tittar extra på kubismen. Vi övar på färgblandning och skapar personliga bildmappar i kubistisk stil.

 

Vad ska vi arbeta med?

Syftet med arbetsområdet är att få en övergripande förståelse för modernismen och kubism, viktiga konstnärer och händelser inom denna samt utforska hur man kan jobba kubistiskt för att skapa en personlig bild. Vi övar på materialet temperafärg, tränar tekniskt på färgblandning genom praktisk övning och tillämpar sedan tekniken i uppgiften.
Kopplat centralt innehåll (red.för uppgiftsanpassning)
  • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  • Samtida konstbilder samt konstverk från olika tider och kulturer
  • Material och verktyg för tvådimensionellt arbete 
  • Framställning av berättande bilder

Hur ska vi arbeta?

Vi kommer att arbeta praktiskt under ca 3 veckor. I klassrummet pratar vi om modernismen och speciellt kubismen. Vi pratar om relevanta konstnärer, händelser, ismer och tittar på några av deras verk tillsammans. Varje enskild elev tillverkar sedan en personlig bildmapp i kubistisk stil.
Inledningsvis väljer och skissar ni ett föremål.  När det är gjort ska ni skapa er bild genom att dra streck över bilden med hjälp av en linjal. I fälten som uppstår efter detta ska ni sedan måla med vattenfärg. Här behöver ni tänka till kring färgval (föremålet och bakgrunden), färgblandning och nyanser.. Rutor som är intill varandra bör inte ha samma nyans - då försvinner den kubistiska känslan. Ingressbilden på denna planering är ett elevexempel.

Vad ska du lära dig?

Efter arbetsområdets slut har ni en grundläggande förståelse för modernismen och hur kubismen uppstod under denna tid. Ni har även kännedom om några relevanta konstnärer och kan känna igen några av deras tavlor.
När arbetsområdet är slut har ni skapat en kubistisk bild utifrån instruktionerna. Ni ska ha skapat en bild från skisser till färdigt alster där problemlösning, idéutveckling och bildspråk ingår i kriterierna. 
Vidare har vi övat vidare på att föra arbetsprocessen framåt, dokumentera den, samt använda relevanta ord och begrepp.

Läroplanskopplingar

Framställning av berättande, informativa och samhällsorienterande bilder om frågor som är angelägna för eleverna.

Verktyg och material för två- och tredimensionellt bildarbete. Hur dessa verktyg och material kan användas för bestämda syften.

Samtida konst- och dokumentärbilder samt konst och arkitektur från olika tider och kulturer. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Hur bilder kan kopplas till egna erfarenheter och företeelser i elevernas visuella kulturer. Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders innehåll, uttryck och funktioner.

Eleven framställer olika typer av bilder med delvis genomarbetade uttrycksformer anpassade till syfte och sammanhang så att budskapet framgår.

I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Eleven utvecklar i viss utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och andra uppslag. Utifrån syftet med bildarbetet väljer eleven ett i huvudsak fungerande tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ.

Eleven framställer olika typer av bilder med genomarbetade uttrycksformer anpassade till syfte och sammanhang så att budskapet framgår.

I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett fungerande sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Eleven utvecklar i relativt stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och andra uppslag. Utifrån syftet med bildarbetet väljer eleven ett fungerande tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Eleven framställer olika typer av bilder med väl genomarbetade uttrycksformer anpassade till syfte och sammanhang så att budskapet framgår.

I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande sätt och prövar och omprövar systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Eleven utvecklar i stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och andra uppslag. Utifrån syftet med bildarbetet väljer eleven ett väl fungerande tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback