Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vi gör äppelkräm

Skapad 2019-08-22 13:45 i Myrans förskola Säter
Förskola
Vi har visat våra barn vad man kan göra av våra äpplen från äppelträdet. Vi valde att prova göra äppelkräm som barnen sedan skulle få smaka till mellanmålet.

Innehåll

Nuläge:

Vi har fått så mycket äpplen på vårt träd ute på gården så vi ville ta reda på lite utav dem så inte alla skulle bli dåliga. Trots att vi äter äpplen från trädet dagligen vid fruktstunderna så blir det massor till övers. 

 

Mål/syfte: 

Vi ville göra äppelkräm som barnen skulle få smaka till mellanmål, spinna vidare på idén att visa barnen att man kan göra olika saker av de frukter man har hemma.

(vinbär blir till saft - äpplen blir till kräm) 

 

Hur gick vi till väga?:

Vi tog hjälp av alla barn att plocka äpplen i en påse som vi sedan skulle ta in. Alla barn hjälptes åt och barnen turades om att lägga äpplen i påsen.

(öva på turtagning/ vänta på sin tur) 

Barnen ville hjälpa till och vi förklarade att vi skulle använda äpplena till att göra kräm som de skulle få smaka på eftermiddagen. 

Sedan skalade vi alla äpplen och skar dem i klyftor. Barnen var nyfikna och ville vara med och titta och hjälpa till. 

 

Barnen fick sedan hjälpa oss att blanda potatismjöl och vatten som sedan skulle röras ner i de ihopkokade äpplena. Vi räknade hur många matskedar och deceliter det skulle vara av varje. 

 

 

Utvärdering:

Barnen fick sedan smaka på äppelkrämen vid mellanmålet. De flesta tyckte om det och tyckte det var lite annorlunda, men gott. Under mellanmålet pratade och reflekterade vi tillsammans med barnen om hur äppelkrämen hade "kommit till". Vi pratade om hur vi hade plockat äpplena ute på gården och om hur vi kokade dem i en kastrull. Barnen deltog i reflekterandet och tyckte det var spännande hur äpplena de hade plockat på förmiddagen nu hade blivit till äppelkräm som de kunde äta vid mellanmålet. 

Nådde vi vårt mål?

Ja det gjorde vi. Vi tillverkade äppelkräm av de äpplen vi hade ute på gården och visade barnen att det är bra att ta till vara på de frukter man har ute. Barnen fick smaka vid mellanmålet och äpplena behövde inte ligga ute och bli dåliga. 

Kopplingar till läroplanen

 • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
  Lpfö 18
 • ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
  Lpfö 18
 • tillämpa ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar,
  Lpfö 18
 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,
  Lpfö 18
 • motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,
  Lpfö 18
 • förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,
  Lpfö 18
 • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
  Lpfö 18
 • upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker,
  Lpfö 18
 • utmanas och stimuleras i sin utveckling av språk­ och kommunikation samt matematik, naturvetenskap och teknik, och,
  Lpfö 18
 • skapa förutsättningar för barnen att förstå hur deras egna handlingar kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling, och
  Lpfö 18
 • spontant uppkomna aktiviteter och intressen, vardagliga aktiviteter och rutiner i förskolan blir en del av undervisningen, och
  Lpfö 18
 • fantasi och föreställningsförmåga,
  Lpfö 18
 • förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: