Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Grodan är sjuk

Skapad 2019-08-26 10:46 i Bäckängens förskola Bengtsfors
Förskola
Vi startar temat Grodan och hans vänner med ”Grodan är sjuk”.

Innehåll

Planering

 

Bakgrund 

Temat vi pedagoger har valt är ”Grodan och hans vänner”. Vi tänkte börja med boken ”Grodan är glad” men barnen visade ett stort intresse för boken ”Grodan är sjuk” som vi hade i vår bokhylla.

 

Vid introduktionen av Grodan pratade vi om att han hoppar och tycker om vatten. Ett barn sa: Han har inga gummistövlar, (man får inte hoppa i vattenpölar utan stövlar.) Vi kanske ska göra gummistövlar till grodan? säger pedagogen. Och regnbyxor! säger ett annat barn.

De nya födelsedagskorten som vi hade satt upp på väggen visade barnen stort intresse för. Vid den väggen stod boken ”Grodan är sjuk”och vi började läsa den. Samtal kring boken uppstod. Ett barn sa: Han har ont i magen för han inte har ätit någon frukost. Det går över. Man måste äta. 

Nästa dag sa ett annat barn ”bära” när vi läste att grodan inte orkade gå upp när han var sjuk. Pedagogen frågade då om hon brukar bli buret när hon är sjuk? Ja, svarade barnet.

 

Mål

(Vad vill vi uppnå, vilka kompetenser vill vi utveckla?)

Att skapa tankar, funderingar och reflektioner hos barnen som vi kan samtala om. 

Stimulera och utmana barnens utveckling och lärande.

Utgå ifrån barnens visade intressen, behov, erfarenheter och upplevelser.

Metod

(Vilka metoder använder vi oss av, hur gör vi?)

Läsa sagan och samtala kring den.

”Klippgroda” i hallen. En som barnen får använda att klä på och av, och en som vi pedagoger använder för att tydliggöra vilka kläder vi ska ha på oss när vi går ut.

Samtala om mat. Kan grodan fått ont i magen av att han inte hade ätit? Får du ont i magen om du inte äter? Hur känns det att vara hungrig?

Vi använder oss av tv eller qr koder för att visuellt visa Grodan för barnen.

Skapande: Vi pratar om att Grodan är grön och att han har randiga badbyxor. Barnen gör tavlor med Grodan som vi sätter upp på vår tema-vägg. De målar med grön färg, klistrar på randiga badbyxor och ögon.

 

Uppföljning och Utvärdering

(Hur gick det, har vi uppnått våra mål, vad var intressant, våra upplevelser kring arbetet)

I slutet av september blev två klippgrodor klara, en för att visa vilka kläder vi ska ha på oss när vi går ut och en inne på kylskåpet för barnen att leka med. Grodan för lek har även fått temainspirerade kläder som bagare, vingar. 

Analys och Utveckling

(Hur blev resultaten, vilka var framgångsfaktorerna, hur går vi vidare

Framöver kommer grodan att få brandmanskläder, klänning och kanske fler kläder.

Grodans klippdockor blev inte så populärt bland barnen som vi trodde, men de har använt det till att plocka med och samtala om.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: