Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kottarna 2020-2021

Skapad 2019-08-26 15:37 i Förskolan Båten Vaxholm Stad
Förskola
Under barnens första år på förskolan ska de få känna att de är trygga på förskolan samtidigt som en nyfikenhet att lära sig nya saker väcks! Genom sång, lek och skapande bygger vi upp en gruppkänsla och glädje att vara tillsammans!

Innehåll

Metod

Barnen kommer att vara i sin grupp antingen ute eller inne.Vi sätter oss i en liten samling och äter frukt, efter det tar vi fram en liten plåtväska med små figurer i som symboliserar olika sånger. Alla får knacka på väskan, en i taget och välja en sak från väskan som vi sedan sjunger om. Vi klappar alltid händerna efter varje sång. Lådan går vidare så att alla får knacka och plocka upp en sak! Detta återkommer varje träff så att en trygghet byggs upp i gruppen. Vi kommer bygga vidare samlingen med att barnen får varsitt kort som föreställer en sak, till exempel en bil på. De ska sedan posta kortet i en guldlåda och säga vad det är för sak på bilden! Vi kommer också att läsa böcker vid våra träffar för att utveckla intresset för bilder, texter samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa, stimuleras och utmanas i sin språk och kommunikationsutveckling. Vi leker fritt sista stunden innan lunch.

Vi kommer att arbeta med språkmaterialet "Babblarna" och allt material som tillhör det, små figurer, sånger, film, böcker, memory mm. Barnen kommer också att få titta på bilder på svenska djur och ta ett djur för att sedan lägga djuret på rätt plats.

När det är dåligt väder och den kallaste vintern kommer vi att vara inne och ha samma sångsamling med plåtväskan men efter det kommer vi att jobba med lera. Vi kommer att introducera en drej- och keramiklera för att barnen ska få känna hur det är att jobba med riktig lera, att forma, krama, banka, stryka, trycka med händerna. Det är ett kreativt material där man hela tiden lär sig nya saker och utvecklas från gång till gång, det är inte resultatet som räknas! Vi kommer även att jobba med andra skapande material.

Mål

 • De ska känna glädje i sång och musik!

 • Vi vill att barnen ska får en vi-känsla och de ska tycka att det är roligt och meningsfullt att träffas och lära sig nya saker!

 • De ska tycka att det är lätt och roligt att leka med språket och de ska ha blivit stimulerade och utmanade i sin språk- och kommunikationsutveckling!

 • De ska få stöd och stimulans i sin motoriska utveckling! 

 • De ska få utveckla sin förmåga att skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker och material!

 • De ska få en förståelse för vilka djur som lever i svenska skogar.

 

Kopplingar till läroplanen

 • barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,
  Lpfö 18
 • sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,
  Lpfö 18
 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
  Lpfö 18
 • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
  Lpfö 18
 • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: