Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

9

Slöjd åk 8 - Slöjdarbete i valfri teknik

Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 22 januari 2018

Beskrivning av arbetsområdet

Du ska skapa ett slöjdföremål med tydlig inspiration från arkitektur, konst, litteratur, olika kulturer, sport eller annat intresse. Inspirationen kan vara så gott som vad som helst, men det ska tydligt framgå i din skiss och framför allt i din dokumentation vad som inspirerat dig. 

"Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla idéer, överväga olika lösningar, framställa föremål och värdera resultat. På så sätt ska undervisningen bidra till att väcka elevernas nyfikenhet att utforska och experimentera med olika material och att ta sig an utmaningar på ett kreativt sätt." (LGR11)

Kunskapsmål

Målet med arbetsområdet är att du ska få genomföra en egen idé, genom hela arbetsprocessen. Egenskaper som kreativitet, självständighet och problemlösningsförmåga är direkt avgörande för ditt slöjdande, vilket vi tydligt vill belysa med detta arbete. För att inspireras finns hela världen till ditt förfogande.

Vi ser gärna att du kombinerar material och försöker dig på egna lösningar.

Centralt innehåll

Detta är ett projekt som självklart kommer att se väldigt olika ut för olika elever och således kommer olika elever att beröra olika moment i det "centrala innehållet".

Arbetets gång

1) Sök inspiration på nätet, i böcker och tänk på vad du själv gillar. 2) Planera ditt arbete noga. Gör en ritning (på dator eller för hand). 3) Visa din idé för läraren. Det ska tydligt framgå vad som inspirerat dig. Prata om materialval. 4) Inventera material. 5) Genomför ditt arbete. Var noga och arbeta efter ritningen 6) Utvärdera och dokumentera ditt arbete (från tanke till färdig produkt) Berätta utförligt om din inspirationskälla. 

Tänk på att skriva kortare reflektioner då och då så blir utvärderingen så mycket lättare i slutet. Du får gärna redovisa genom bilder eller film.


Läroplanskopplingar

Metall, textil och trä, deras kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Handverktyg, redskap och maskiner hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Utvecklade former av hantverkstekniker, till exempel gjutning, vävning och svarvning. Begrepp som används i samband med dessa.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.

Undersökande av olika materials form, funktion och konstruktionsmöjligheter.

Dokumentation i ord och bild av arbetsprocessen och resultatet, såväl med som utan digitala verktyg.

Arkitektur, konst och design som inspirationskällor och förebilder vid bearbetning av egna idéer.

Egen formgivning med hjälp av olika material, färger och former.

Design, konsthantverk, hemslöjd och andra slöjdformer i det offentliga rummet.

Matriser i planeringen
Utvecklingsmatris slöjd (år 7-9)
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback