Barnen hos oss på avdelningen Triangeln är mellan 1-2 år många är ny inskolade och vår främsta uppgift är att få dessa barn att känna sig trygga med oss pedagoger och att de känner trygghet i sin grupp. Vi ser att det är viktigt att vi pedagoger finns närvarande på ”golvet” med våra minsta barn och fokuserar på ett lärande utifrån deras nivå. Vi får anpassa undervisandet så det går hand i hand med barnens utveckling och mognad.
Under detta år vill vi:
När våra mål är uppfyllda så har vi en barngrupp som består av trygga barn som börjar forma sin identitet och börjar hitta sin plats i gruppen. De har fått undervisning som passar dem så de får uppleva den tillfredsställelse och glädje det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att vara en tillgång i gruppen.
När vi valde att sätta trygghet som fokus så utgick vi från lpfö18 (s.10) ”Förskolan ska erbjuda barnen en trygg omsorg och har en viktig roll för att bidra till att grundlägga barnens trygghet och självkänsla.” Vi anser att om vi lägger mycket tid och energi på att barnen ska känna sig trygga från början så följer den positiva aspekten av det arbetet med resten av förskoletiden, och när barnen känner sig trygga med oss pedagoger och i sig själv, då kan vi utmana barnen vidare utifrån läroplanen genom att de inspireras till nya upptäckter och kunskaper.
Vi kommer att fokusera på tryggheten, genom att vi skapar ett lugn atmosfär i rummen, vi tänker på hur vi använder rummen och att undervisning är något som sker hela tiden om vi pedagoger är medvetna och vet vilken tanke vi har med det vi gör. Vi har tänkt att digitaliseringen ska få ta lite mer plats inne hos oss dels genom appar som vi gjort en app-analys på samt arbete med projektorn då vi kan låta våra små få uppleva olika saker genom att vi kan se och lyssna tillsammans, även rörelse och motorik har vi tänkt att barnen ska få uppleva genom att se ex babblarna eller Bolibompa draken på stor skärm och att vi lär och dansar tillsammans i gruppen. Användandet av Blue-bot i barngruppen lägger grunden för programmering hos de små barnen, genom att prova att trycka fritt med en närvarande pedagog som benämner stegen i processen så läggs grunden till programmering, ”jag trycker och då rör sig roboten”. Vi ska lägga energi på ett språkutvecklande arbetssätt, att läsa sagor och ramsor främjar språkutvecklingen, även här tänker vi använda oss av digitala verktyg som appen Ugglo och av projektorn så vi kan titta och lyssna tillsammans, vi kommer även att använda oss av Babblarna för att främja tidig språkutveckling. Vid våra sångsamlingar så använder vi oss både av tecken som stöd samt visuella föremål som har anknytning till sångerna. Tecken som stöd är något som vi ska använda oss av dagligen i verksamheten för att främja språkutvecklingen hos alla barn.
Vi kommer till en början att vara tillsammans i en stor grupp så att barnen blir trygg med alla oss pedagoger på avdelningen sedan när vi känner att gruppen är mogen för det så kommer vi att dela på oss i mindre grupper ibland.
Vi är även en grön flagg förskola och i den resan ska vi under detta läsår utforska och lära oss om skräp och avfall. Vi har tre olika utvecklingsområden:
Vi arbetar med hållbar utveckling dels i arbetet med Grön Flagg men även i vardagen med barnen kommer arbetet med hållbar utveckling in, där vi berör alla tre dimensionerna:
Vi använder oss av unikum och där under barnens lärloggar kommer vi att dokumentera barnens utveckling.
Ansvaret ligger hela arbetslaget
Vi kommer att reflektera vid varje planering hur vi tycker att arbetet fortskrider och ta ställning till om vi anser att något behöver förändras och hur vi lämpligast gör det. Vi kommer även att reflektera varje barns utveckling och lärande så vi tillsammans kan analysera hur arbetet med våra mål går.