Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

INI, NAO

De sista ljuva åren

Frejagymnasiet, Mölndal - Utbildningsförvaltningen · Senast uppdaterad: 27 augusti 2019

Vi vill att eleven skall få en allt klarare bild av de sista 120 åren

Ett projekt där vi skall arbeta ämnesöverskridande med NAO. Med matematik inleder vi kursen. Vi måste implementera en förståelse som innefattar tal som är större än 100. Det är en stor utmaning när vissa elever endast räknat tal som endast är "tvåstaviga". När eleven slutar skolan så kommer de utsättas för större tal. Det är därför viktigt att vi för in en förståelse, eller åtminstånde en bekantskap med större  matematiska värden. För så ser verkligheten ut. Saker kostar ofta mer än tvåsiffriga belopp. Eleven måste därför erhålla en viss förståelse när det kommer till hundratal, eller kanske tillockmed tusental. För det är faktiskt det en tex spelkonsoll kostar. 

Vi skall ha en avsikt att bidra till större förståelse för vår svenska närhistoria . Vi skall försöka klarlägga 1900-talets historia, med ett tillägg av de tjugo vi åtnjutigt under 20 00-talet.

Vi skall inleda arbetet med hjälp av en tidslinje. En stålskala om etthundra centimeter får representera nittonhundratalet. de överskjutande åren kommer att åskådliggöras av en normalskala om trettio centimeter, den räcker för att få in de tjugo åren under tjugohundratalet.

Vi kommer att  placera viktiga tidsmarkörer i form av viktiga svenska uppfinningar. möjligtvis kanske en o annan utländsk uppfinning att förekomma (om den synnerligt påverkat sin och vår samtid)

Vi kommer även att lägga in historier skrivna av Astrid Lindgren, vi kommer  att fokusera på historier som på ett överskådligt sätt accomponerar  sin tid. Emil i Lönneberga kan kanske inleda 1900-talet. Madicken ta vid vid tiotalet. Sen kommer väl kanske Alla vi barn i Bullerbyn, -kanske eller vad vet jag ?

Vad är en tidsmarkör ? Det kanske kan vara bilmodeller , symaskiner eller varför inte reservoarpennor. Allra roligaste och intressantaste är väl om vi kan finna markörer som våra elever kan ha någon relation till. Kanske sitt eget hus (arkitektur) eller kanske grannen Paulssons funkisvilla. Återigen , Vad vet jag ?

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Hemorten eller närområdet, Sverige, ursprungslandet och världen. Geografiska platser som har betydelse för eleven eller är aktuella i medierna.

Olika bostadsmiljöer, till exempel landsbygd, förort och stad.

Hemortens eller närområdets historia. Vad platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta.

Skildringar av Sveriges och andra länders historia och kultur, till exempel genom litteratur och muntliga berättelser.

Tidsuppfattning, till exempel begreppen dåtid, nutid och framtid. Tidsintervall, till exempel raster i minuter, sommarlovets längd i veckor och antal månader på året.

Måttenheter för tid och mätning av tid med olika redskap, till exempel klocka, timer eller timglas.

Teknik i vardagen, till exempel telefon, dörr och stege.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback