Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Faktatext

Hälsinggårdsskolan, Falun · Senast uppdaterad: 9 september 2019

Du ska nu träna på att skriva en faktatext. Du kommer även att få testa att ge respons på en klasskompis text och redigera din egen text utifrån en klasskompis respons. Du kommer även att få återkoppling från läraren. Faktatexten ska vara 1 till 2 sidor och skrivs i ett Google Dokument via en uppgift i Classroom. Använd typsnittet Times New Roman storlek 12 och radavstånd 1,5.

Mål

Vårt mål är att du ska veta vilka typiska kännetecken en faktatext har. Att du ska kunna söka och sammanställa information och på så vis skapa din egen faktatext. Målet är också att du ska kunna granska olika källor.

Arbetssätt

Vi kommer att tillsammans i klassen titta på hur faktatexter kan byggas upp och vad som kännetecknar en faktatext. Du får formulera en egen frågeställning i samråd med läraren och skriva en text om frågeställningen. Du kommer att använda dig av internet och böcker i ditt sökande efter fakta. Det är också viktigt att du kommer ihåg att vara källkritisk.

Du kommer att ge respons på en klasskompis text och få respons av en klasskompis på din text. Du kommer också att få redigera din text utifrån responsen du får.

Bedömning

Jag kommer att bedöma om din text är uppbyggd som en faktatext och om den innehåller de kännetecken som är typiska för faktatexter. Jag kommer också att titta på hur du sökt information, om du angett dina källor och om du varit källkritisk. Språket är en del av bedömningen. Jag tittar även på din kamratrespons och hur du redigerar din text efter responsen.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Faktatext ht 19
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback