Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska - Debatt

Skapad 2019-08-27 08:58 i Vallåsskolan Halmstad
Grundskola 8 – 9 Svenska som andraspråk Svenska
Många människor engagerar sig i olika frågor. Det kan vara frågor som handlar om miljön eller att stoppa våldet på gatorna. Har du någon fråga som du brinner extra mycket för? Hur ska du göra för att få andra att tycka som du? Ett bra sätt att nå ut med sitt budskap är att skriva en debattartikel. Ett annat bra sätt är att delta i en debatt. Oavsett vilket sätt du väljer gäller det att ha en tydlig tes (åsikt), starka argument och kunna bemöta motdebattörens argument. Låter det spännande?

Innehåll

Under veckorna 34-37 kommer du att få lära dig hur en debattartikel skrivs och hur genomförandet av en muntlig debatt går till. Här hittar du tips på bra länkar att använda. Här finns även klipp på hur du skriver en debattartikel och på hur en muntlig debatt kan se ut. Inlämning sker vecka 38.

Förmågor i fokus:
- du tränar på att formulera dig och uttrycka dig i tal och skrift
- du tränar på att söka information från olika källor och vara källkritisk

Hur ska du lära dig?
- genomgång under lektionerna hur en debattartikel skrivs
- läsa olika debattartiklar
- förstå vad argument, motargument, sakargument och tes är
- öva på att referera och källhänvisa
- skriva en egen debattartikel

Länkar till hur du skriver en debattartikel:Andra frågor?
Mejla  anna.ericson@halmstad.seLycka till!

Uppgifter

  • Uppgift Debattartikel

  • Checklista och struktur

Matriser

Sv SvA
Svenska som andraspråk - Kunskapskrav åk 9

Genom undervisningen i ämnet svenska som andraspråk ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att...

I tabellen nedan hittar du kunskapskrav för E-C-A i slutet av årskurs 9.
  • SvA   formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • SvA   läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  • SvA   anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  • SvA   välja och använda språkliga strategier,
  • SvA   urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  • SvA   söka information från olika källor och värdera dessa.
Har bedömts denna termin
E
C
A
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Eleven kan med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett enkelt sätt.
Eleven kan med en ändamålsenlig kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett utvecklat sätt.
Eleven kan med en ändamålsenlig och effektiv kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett välutvecklat sätt.
Eleven väljer och använder då i huvudsak fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.
Eleven väljer och använder då relativt väl fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.
Eleven väljer och använder då väl fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: