Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

7 - 9

Kartkunskap + namngeografi Europa

Ytterbyskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 20 september 2019

I arbetsområdet kartkunskap lär vi oss mer om hur jorden avbildas. Vi tittar närmre på bland annat olika typer av kartor och jordens gradnät. Vi övar oss på att hitta på kartan med hjälp av koordinater. Dessutom tittar vi närmre på Europas geografi och vi tränar länder, huvudstäder, flaggor mm.

Vi börjar arbetsområdet med att läsa kapitlet "Med kartor jorden runt" i Gleerups digitala läromedel i grupp. Därefter arbetar vi med jordens gradnät - frågor och kartövningar. Därefter tittar vi på film och arbetar med ett häfte med informationstext och övningsuppgifter. Därefter tittar vi närmare på kartan över Europa. Vilka länder finns i Europa och var ligger de? Vi tittar dessutom på huvudstäder och flaggor. 

 

Bedömningen består av ett prov som består av två delar. Del 1 är kartkunskap och del 2 är namngeografi Europa. 

Båda delarna av provet skrivs på en lektion, under v 41. 

19A: prov onsdag 9/10. 

19C: prov tisdag 8/10. 

Mer info om provet får ni på lektion och i classroom. 


Läroplanskopplingar

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.

Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Eleven har goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Eleven har mycket goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Prov del 2: Namngeografi Europa
Prov del 2: Namngeografi Europa
Prov del 1: Kartkunskap
Prov del 1: Kartkunskap

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback