Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

7 - 9

Jordklotet och kartan

Fyllingeskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 29 augusti 2019

Ordet geografi betyder "att beskriva jorden". Ett bra hjälpmedel för att beskriva jorden och världen är att använda olika kartor.

Syfte

Under detta arbetsområdet ges du förutsättningar att utveckla din förmåga att:

  • orientera dig på jordklotet
  • förstå hur kartor är uppbyggda och kunna använda olika olika slags kartor
  • kunna tolka de olika klimatzonerna och kunna beskriva och resonera om hur livet för människorna i de olika klimatzonerna ser ut

 

Arbetssätt 

Vi arbetar under lektionerna med olika övningar. Du kommer till att börja med att få en inblick kring ämnet geografi och hur man kan arbeta med olika geografiska perspektiv. Vi tittar på kartor och vad man kan ha dem till. Efter varje avsnitt arbetar du med uppgifter som tränar det du lärt dig. 

 

Kartkunskap
Lära dig olika typer av kartor, satellitbilder och geografiska informationssystem. Förstå hur kartor är uppbyggda och fungerar - hur de används. Följande begrepp är särskilt viktiga: gradnät, positionssystem, breddgrad, längdgrad, topografisk karta, tematisk karta.

Namngeografi
Träna elevernas världsbild kopplad till kartor. Världsdelar, världshav, länder och några bergskedjor. Här kan du träna i Seterra.

Jordens klimatzoner 
Skillnaden mellan väder och klimat. De fyra klimatzonerna. Kunna resonera om hur livet för människor i klimatzonerna ser ut. Träna på att samla fakta och öva på att använda geografiska verktyg.

 

Bedömning

Regelbunden avcheckning och kontinuerlig bedömning.  

 

 

Kunskapskrav

Se matris.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kartkunskap 2019
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback