Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Geografi

·

Årskurs:

7 - 9

Samhällets ekonomi & Arbetsmarknaden

Strandängsskolan F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 29 augusti 2019

I det här området kommer vi att titta närmare på samhällets ekonomi med extra fokus på arbetsmarknaden. I slutet av arbetsområdet kommer vi ha en schemabrytande temavecka "Framtidssafari" där flera andra ämnen kommer att vara inblandade. Temaveckan kommer bland annat innehålla studiebesök på företag i Båstads kommun samt en avslutande utställning på Akademi Båstad.

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

Vi kommer att titta på arbetsmarknaden och hur den är uppbyggd. Vi kommer även arbeta med samhällsekonomi där vi tittar på hur hushåll, företag, banker, offentlig sektor och internationella relationer påverkar och påverkas av ekonomin.

Under arbetsområdet kommer ni få arbeta med flera olika typer av uppgifter för att skaffa er kunskaper:

-        Instuderingsfrågor till läroboken

-        Genomgångar

-        Gemensamma övningar, undersökningar och diskussioner

-        Filmklipp och övningar som kopplas till dessa.

Under området kommer det med jämna mellanrum bli kortare avstämningstest på några av de begrepp som vi dittills arbetat med. Hela arbetsområdet kommer att avslutas med ett prov där ni kommer få visa era förmågor. 

Dessa delar av ditt arbete kommer att bedömas:

Det avslutande provet.

Provet kommer att beröra:

  • Genomgångsanteckningar
  • Övningar som vi har arbetat med under lektionerna
  • Instuderingsfrågor till lärobokstexterna
  • Erfarenheter från temavecka

Kunskapskrav som bedöms:

KUNSKAPSKRAV – E

KUNSKAPSKRAV – C

KUNSKAPSKRAV –  A

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer. (Sh1)

Eleven har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. (Sh1)

Eleven har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. (Sh1)

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. (Sh2)

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. (Sh2)

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. (Sh2)

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt. (Sh3)

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt. (Sh3)

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt. (Sh3)

Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra (Sh4A)

Eleven kan föra relativt väl utvecklade resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra (Sh4A)

Eleven kan föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra (Sh4A)

och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation. (Sh4B)

och beskriver då förhållandevis komplexa samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation. (Sh4B)

och beskriver då komplexa samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation. (Sh4B)

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang. (Sh5)

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang. (Sh5)

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang. (Sh5)

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument  (Sh6A)

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med utvecklade resonemang och relativt väl underbyggda argument (Sh6A)

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med välutvecklade resonemang och väl underbyggda argument (Sh6A)

och kan då i viss utsträckning växla mellan olika perspektiv. (Sh6B)

och kan då i förhållandevis stor utsträckning växla mellan olika perspektiv. (Sh6B)

och kan då i stor utsträckning växla mellan olika perspektiv. (Sh6B)

Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation (Ge3A)

Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då förhållandevis komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation (Ge3A)

Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation (Ge3A)

samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta. (Ge3B)

 

samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta. (Ge3B)

samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta. (Ge3B)

Utvärdering:

Efter arbetsområdet kommer ni få utvärdera uppgifterna och hur ni tycker att det har gått och hur undervisningen varit. Vad gick bra/mindre bra, varför osv. Frågorna kommer ligga på Unikum. I Unikum kommer jag också markera i matriser hur långt ni kommit på respektive kunskapskrav som vi har arbetat med, samt att jag skriver en formativ och framåtsyftande kommentar.


Läroplanskopplingar

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.

Svenska välfärdsstrukturer och hur de fungerar, till exempel sjukvårdssystemet, pensionssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. Vilket ekonomiskt ansvar som vilar på enskilda individer och familjer och vad som finansieras genom gemensamma medel.

Hur hushållens, företagens och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få för individer och grupper.

Hur länders och regioners ekonomier hänger samman och hur olika regioners ekonomier förändras i en globaliserad värld.

Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar, yrkesval och entreprenörskap i ett globalt samhälle. Några orsaker till individens val av yrke och till löneskillnader.

Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.

Matriser i planeringen
Samhällskunskap Lgr11 Strandängsskolan 7 - 9
Geografi Lgr11 Strandängsskolan 7 -9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback