Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

SMS-broderi

Skapad 2019-08-30 10:04 i Färsingaskolan Sjöbo
Mended Hearts, en lapptekniks/symaskinsuppgift som uppstart. Ca 3-4lektioner.
Grundskola 7 – 8 Slöjd
SMS, short messege, är ett kort meddelande som skickas iväg snabbt. Broderi är en långsam process som har används under århundraden för att utsmycka olika typer av textilier. I det här arbetet ska du få arbeta med ett en text utformad som ett SMS. Texten kommer du att programmera och sy med symaskin. Det här är terminens uppstartsuppgift som du kommer att arbeta med ca två lektioner.

Innehåll

 

Detta ska du träna på:

 

  • Använda och ställa in symaskinens olika sömmar.
  • Programmera symaskinen.
  • Tolka föremålets uttryck.

Uppgift

Du ska programmera och sy ett kort meddelande på temat vänskap. Tillsammans med resten av gruppen ska du göra ett lapptäcke som kommer att hängas upp på skolan. Varje grupp kommer att välja ett konstverk som de ska hämta inspiration från när val av tyg görs. Din del kommer att bestå av en ruta med en ram och ett broderat meddelande kring temat "vänskap".

Uppstart med genomgång av syfte, planering och arbetsbeskrivning.

Genomgångar i grupp och enskil efter behov.

Redovisning

Planering och utvärdering görs i dokument i classroom.

Bedömning

 

Se matris

Matriser

Sl
SMS broderi - Lärandematris

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Följa instruktioner
Efter genomgångar och givna instruktioner kan du arbeta vidare med handledning.
Efter genomgångar och givna instruktioner kan du arbeta vidare. Du tar egna initiativ som leder framåt efter diskussion med någon annan.
Efter genomgångar och givna instruktioner kan du arbeta vidare. Du tar egna initiativ som leder framåt.
Du arbetar vidare självständigt efter de givna instruktionerna. När du stöter på problem kan du själv lösa dem på ett genomtänkt och genomarbetat sätt.
Hantera maskiner
Du behöver handledning för att kunna trä och ställa in rätt sömmar på symaskinen.
Du kan trä och ställa in rätt sömmar på symaskinen. Du behöver handledning när du ska spola, byta sömmar etc.
Du kan själv hantera många av de moment som du stöter på i arbetet med symaskinen. När du stöter på problem försöker du först själv innan du ber om hjälp.
Du kan själv hantera alla de moment som du stöter på i arbetet med symaskinen. När du stöter på problem tar du reda på hur du ska göra för att gå vidare på egen hand.
Bedöma estetiska uttrycket
Du kan se att föremål uttrycker olika saker. När du får hjälp kan du uttrycka hur symboler, färg, form och material påverkar uttrycket.
Du kan se och sätta ord på vad föremål uttrycker. När du gör det tar du upp minst en sak om hur symboler, färg, form och material påverkar uttrycket.
Du kan se och sätta ord på vad föremål uttrycker. När du gör det tar du upp ett par saker om hur symboler, färg, form och material påverkar uttrycket.
Du kan se och sätta ord på vad föremål uttrycker. När du gör det tar du upp flera saker om hur symboler, färg, form och material påverkar uttrycket.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: