Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

1 - 6

Idrott & hälsa Allerum skola - friidrott

Allerums skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 3 september 2019

Här tränar vi motoriska grundformer som t.ex. gå, springa, hoppa och kasta. Tema friidrott- uteperiod + (inomhus) Friidrott är ett samlingsnamn för många olika idrotter/grenar som oftast tävlar i samma arena. Som tränings- och rörelseutvecklandeaktivitet är friidrott ett bra inslag i idrottsundervisningen på skolan, där vi arbetar med att utveckla elevernas motoriska färdigheter som t.ex. att springa, hoppa eller kasta. Vi har valt att använda löpning, höjdhopp (under inomhusperioden), längdhopp samt kulstötning i undervisningen

Tema friidrott - uteperiod + (inomhus)

Friidrott är ett samlingsnamn för många olika idrotter/grenar som oftast tävlar i samma arena. Som tränings- och rörelseutvecklande aktivitet är friidrott ett bra inslag i idrottsundervisningen på skolan, där vi arbetar med att utveckla elevernas motoriska färdigheter som t.ex. att springa, hoppa eller kasta.

 

Vi har valt att använda löpning, höjdhopp (under inomhusperioden), längdhopp samt kulstötning i undervisningen.

 

Åk 1-3:

Löpning: Eleverna har fått röra och förflytta sig framåt på olika sätt samt vad som händer med kroppen i förflyttning ,när armarna, benen, fötterna används på olika sätt samt hur kroppens position påverkar hur man springer.

Längdhopp: Lär sig grunderna hur man springer, hoppar och landar i gropen. Vi tränar också andra former av hopp som jämfota och enbenshopp.

Kulstötning: Lär sig skillnaden mellan att kasta och stöta. Vi använder olika övningar där vi bland annat kastar och fångar. 

Höjdhopp: Olika hoppövningar, t.ex övningar där eleverna får bekanta sig med att landa på rygg / skulderblad

 

Åk 4-6

Löpning: Sprint och medeldistans. Löpskolning med teknikövningar för att röra och förflytta oss lättare, smidigare och skadeförebyggande. Vi diskuterar kring hur man ska “planera sin löpning”.

Vi använder digitala verktyg för videofeedback, där de ser hur de springer som ger möjlighet till utveckling av sin teknik.

Längdhopp: Utvecklar tekniken i sitt rörelsemönster som acceleration så att snabbaste farten är i slutet. Får till ett bra löpsteg så att frånskjutet blir bra och sker från en fot samt landar kontrollerat med balans i gropen.

Kulstötning: Tränar på att stöta kula stillastående och med fart(glidteknik) där tyngdöverföring, förflyttning och koordination av rörelser ska ge kraft till stöten.

Höjdhopp: Hoppövningar där vi landar på rygg / skulderblad. Vi tränar på höjdhoppets olika faser. Ansats-Förberedelse för upphopp-upphopp-hoppfas-landning.

 

Ord och begrepp:

* Gå, balansera, springa, hoppa, kasta, fånga (motoriska grundformer)

* Stöta

* Frånskjut

*Acceleration

* Maxfart

* "Plankträff"

* Samarbete

* Videofeedback

 


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och

Grovmotoriska grundformer, till exempel springa, hoppa och klättra. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.

Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av lek, hälsa, natur- och utevistelser.

Säkerhet och hänsynstagande i samband med lekar, spel och vid natur- och utevistelser.

Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.

Olika lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.

Kroppsliga och mentala effekter av några olika träningsformer.

Förebyggande av skador, till exempel genom uppvärmning.

Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, levnadsvanor, kroppsuppfattning och självbild.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback