Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

9

HT 2019 Åk 9 Litterära utflykter

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 3 september 2019

Vi uttrycker oss olika beroende på i vilken kontext vi verkar i

I det här området kommer vi att läsa om realismen och modernismen. Nu tar vi vid där vi lämnade förra året kring romantiken. Vad händer sedan? Vilka författare är aktuella nu och hur blir de påverkade av samhället de lever i? Det sker många förändringar, där folk flyttar till från landsbygd till städer, industrier växer fram, svält och hög arbetslöshet, många emigrerar osv. Inom litteraturen skrivs mycket om samhällets orättvisor. 

Undersökningsfrågor

  • Vad är typiskt för realismen?
  • Vad karaktäriserar åttiotaliserna? Hur skrev författarna då? Vilka författare är kända från den perioden?
  • Vad karaktäriserar nittiotalisterna? Hur skrev författarna då? Vilka författare är kända från den perioden?
  • Hur såg det ut i övriga världen?
  • Vad är typiskt för modernismen?
  • Vilka var arbetarförfattarna och statarna?
  • Många -ismer växte fram. Vilka då och vad skiljer dessa?

Vi kommer att läsa mycket om de olika epokerna och läsa textutdrag från ett flertal av författarna. Många dramer skrevs så vi kommer att läsa några av dem högt i klassen. Ni kommer att fördjupa er i dramat Fadren och skriva en dramatikanalys på den. Varje vecka får ni läsläxa, där ni läser utdrag och skriver några rader om vad texten handlade om. Repetera efter varje lektion så att ni tidigt memorerar vad som är typiskt för tiden, vilka författare som hörde dit samt texter. Avsnittet kommer att avslutas med ett litteraturprov. Vi kommer även att ha diskussioner och öva oss muntligt på att diskutera i grupp, samt att presentera för andra texter som vi har läst. 

All information finns i Classroom och den detaljerade planeringen för varje vecka hittar ni här https://docs.google.com/document/d/1KCl790YX-7_sLuxm8Yy-HbPelOxKfG20OCVps8w2D1Q/edit


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.

Etiska och moraliska aspekter på språkbruk, yttrandefrihet och integritet i digitala och andra medier och i olika sammanhang.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Matriser i planeringen
Dramatikanalys 2017
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback