Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Åsö textil 9C Klädsömnad

Skapad 2019-09-05 08:49 i Åsö grundskola Stockholm Grundskolor
Grundskola F Slöjd
Ni kommer den här terminen få sy ett plagg. Ni kommer utgå från mönster vi har i salen, men själva lägga till detaljer och bestämma hur ni vill att den färdiga produkten ska se ut.

Innehåll

Innehåll:

Vi kommer börja med en genomgång av hur mönster fungerar och vad ni ska tänka på när ni ska ta mått. Ni kommer hjälpas åt att mäta varandra då det ofta blir fel när en mäter sig själv. Vi kommer studera tabellerna för kroppsmått och plaggmått, samt gå igenom hur klädmönster ska användas.

 

Ni kommer jobba enskilt med era plagg, som kan vara till er själva eller någon annan, men ta hjälp av mig och böckerna i salen. Vi kommer ha gemensamma genomgångar i hur overlock-maskinerna används, avig- och rätsidan på tyg och olika typer av detaljer, som blixtlås och knapphål.

 

Syftet med undervisningen är att ni, vid terminens slut, ska kunna använda och läsa ett klädmönster samt olika typer av symaskiner för att framställa klädplagg. Ni ska också förstå skillnad på olika tygers kvalitéer och hur de bäst används.

 

Målet är att alla ska ha ett färdigt plagg samt ha kunskaper att själva fortsätta sy kläder, samt ändra redan existerande plagg, i framtiden. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: