Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Grammatik tre vanliga ordklasser

Skapad 2019-09-08 17:03 i Främbyskolan Falun
Du kommer att få lära dig att det finns olika ordklasser i svenska språket, nämligen hela nio stycken. Du kommer att få lära dig mer om tre vanliga ordklasser, (substantiv, adjektiv och verb) och hur du kan använda de orden som hör till dessa i olika meningar. Du kommer att få lära dig detta genom olika skrivövningar, filmer och praktiska arbetsuppgifter.
Grundskola 4 – 6 Svenska som andraspråk Svenska
Vad är ordklasser för något? Hur kan man lära sig tre av de vanligaste ordklasserna i svenska språket? Har man någon nytta av att veta vilka ordklasser som finns i svenska språket?

Innehåll

Vad ska vi arbeta med?

Vi kommer att arbeta med tre av ordklasserna i svenska språket, (substantiv, adjektiv och verb).

Vilka arbetssätt kommer vi att använda?

Arbetssätten kommer att vara gemensamma diskussioner, filmer som går igenom dessa ordklasser, skrivuppgifter för att träna och utveckla förmågor att använda dessa ordklasser i rätt sammanhang för större språklig säkerhet och olika praktiska arbetsuppgifter för att befästa kunskaper och ge större säkerhet om dessa ordklasser.

Hur kommer bedömningen att ske?

Jag kommer att bedöma dina förmågor att uttrycka förståelse för de tre olika ordklasserna och hur du använder dig av den förståelsen i gemensamma diskussioner/skriftliga uppgifter samt praktiska uppgifter.

Som avslutning på arbetet kommer du att få göra ett skriftligt test på dessa tre ordklasser för att jag ska kunna bedöma din förståelse av dessa tre ordklasser samt hur du visar din förståelse, alltså din förmåga att kunna urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer. (Förmågan att kunna urskilja dessa tre ordklasser samt använda dem på rätt sätt är en del av förmågan som står i syftestexten i ämnet svenska nämligen..."urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer. ".

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
  Sv  4-6
 • Kunskapskrav
 • I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.
  Sv  E 6
 • I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med relativt god säkerhet
  Sv  C 6
 • I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med god säkerhet.
  Sv  A 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: