Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språkhistoria

Skapad 2019-09-09 16:02 i Fjälkinge skola Kristianstad
Vi kommer att arbeta med språkhistoria.
Grundskola 7 – 9 Svenska
Vi kommer att arbeta med språkhistoria med inriktning på svenska språkets utveckling. Vi läser faktatext och svarar på frågor.

Innehåll

Mål

Vårt mål är att lära oss om språkets historia. Hur kom det svenska språket till? Vilka språk är släkt med varandra? Hur har utvecklingen av språket sett ut? 

Arbetssätt

Vi kommer att ha gemensamma genomgångar i klassen samt använda oss av materialet på  Studi. Faktatext ligger här på Unikum med tillhörande uppgifter. 

Bedömning

Bedömningen av era kunskaper sker fortlöpande i klassrummet samt efter avslutat arbete i form av ett skriftligt prov.

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Nya ord i språket, till exempel lånord.
    Sv  7-9
  • Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.
    Sv  7-9
  • Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.
    Sv  7-9

Matriser

Sv
Språkhistoria

Rubrik 1

Språkhistoria
Insats krävs
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Svenska språket
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt fram­ trädande likheter och skillnader.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: