Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Tema sagor

Norrtullskolan åk 7-9, Söderhamn · Senast uppdaterad: 10 september 2019

I detta arbetsområde kommer du att träna på att läsa, skriva och ge respons på sagor. Du kommer också lära dig sagans typiska drag. Välkommen in i sagans värld!

Vi kommer att börja med att se vilka sagor vi känner till och vad som gör dessa till just sagor. Alltså, vi kommer att lära oss om vad som är typiskt för genren saga. Därefter kommer vi att läsa olika sagor, se en film och skriva delar av en saga tillsammans. Sedan kommer vi att planera för en egen saga och därefter skriva en saga. Slutligen kommer vi att ge respons på varandras sagor.

Bedömning: Du kommer att bli bedömd på hur väl din saga följer sagans klassiska drag och hur din saga presenteras språkligt. Du kommer också bli bedömd på hur väl du kan ge respons på en saga.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och skilda delar av världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Sagoplanering

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback