Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Nordiska författare och sagor

Vifolkaskolan F-6, Mjölby · Senast uppdaterad: 26 april 2022

Under de närmaste veckorna kommer du att få möta och bekanta dig med våra nordiska grannspråk. Vi kommer att se några korta filmer om de nordiska språken och diskutera likheter och skillnader. Vi kommer även att lyssna på och läsa utdrag ur sagor och texter som skrivits av nordiska författare. Vi kommer även läsa berättelse som nordiska författare har skrivit. Vi ska även forska om en författare, göra en presentation och läsa en bok för yngre barn som författaren har skrivit.

Svenska: Nordiska författare och sagor åk 4

Mål för elev

Du ska kunna läsa t ex sagor/barnböcker på svenska som är skrivna av nordiska författare. Du ska kunna hitta information om olika författare och göra en presentation om någon av dem. Du kommer även att lära dig skillnad på vad om är ett minoritetsspråk/ dialekt/ språk. 

 

Genomförande

  • Du kommer att få höra och läsa texter av olika nordiska författare. Vi kommer att titta på filmer om de olika nordiska språken och diskutera likheter och skillnader mm.
  • Du ska söka fakta om och göra en presentation (Screencastify eller google presentationer) om en norsk, dansk, isländsk eller finländsk författare.
  • Du ska läsa en saga som är skriven av författaren och sedan läsa upp denna för yngre barn. 

Läroplanskopplingar

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska. Några kännetecknande ord och begrepp i de nordiska språken samt skillnader och likheter mellan dem. Vilka de nationella minoritetsspråken är.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skill­ nader mellan svenskan och närliggande språk.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback