Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pedagogisk planering spanska år 8, kap 1-4 Gracias 8

Skapad 2019-09-11 10:14 i Ornäs skola Borlänge
Grundskola 8 Moderna språk - språkval
Pedagogisk planering i spanska 8, kap 1-4 Gracias 8

Innehåll

 

Pedagogisk planering Spanska kap 1-4 år 8 ”Repaso” v. 35-43

 

Syfte

 

Du ska få möjlighet att repetera mycket av innehållet från spanskan i år 7 för att du ska känna dig säkrare på ord, fraser och grammatik.

 

 

 

Arbetssätt

 

Vi kommer att använda Gracias 8, både textbok och övningsbok och arbeta med kapitel 1-4. Vi kommer att läsa texterna, lyssna på dem och översätta dem. Vi kommer att arbeta med uppgifter i boken och ha glosor i läxa. Vi kommer att repetera mycket av innehållet från Gracias 7 och även repetera och befästa den viktigaste grammatiken. Vi kommer också extra repetera och gå igenom futurum (framtid).

 

Glosläxorna bedöms inte som ett prov, det är dock viktigt att läsa på ändå och öka sitt ordförråd – annars blir det svårare att klara prov och bedömningsuppgifter.

 

 

 

Bedöming

 

Vi kommer att ha ett repetitionsprov på kapitel 1-3 på grammatiken. Läs nedan under Uppgifter vad du ska läsa på till provet. Där ska du visa att du lärt dig mer av det som vi arbetat med i sjuan, alltså det som nu tagits upp i kapitlen 1-3.

Vi kommer ha hörförståelsetest vid två tillfällen som ska lämnas in för rättning.  Du kommer också att ha ett läsförståelsetest med innehåll från kapitel 1-3. Dessa uppgifter behöver man inte träna inför så mycket hemma. Har man läst på glosorna och hängt med på lektionerna så räcker det.

På kapitel fyra kommer du ha en skrivuppgift som vi kommer arbeta med på lektionstid. Den ska lämnas in för bedömning.

 

 

 

Uppgifter

 

De uppgifter som bedöms är följande

 

* Hörförståelse, två tillfällen. Innehåll från kapitel 1 och andra tillfället är det innehåll från kapitel 4. (Lyssna på kapitel 1 och 4 för att träna www.gracias.nu)

 

* Läsförståelse, innehåll från kapitel 1, 2 och 3.

 

E – Du förstår det mest väsentliga, kan ta hjälp av någon strategi för att förstå.
C – Du förstår det huvudsakliga innehållet och uppfattar tydliga detaljer. Du använder dig av strategier för att förstå
A – Du uppfattar helheten och många detaljer Du använder dig av strategier för att förstå

 

 

 

*Prov på kapitel 1-3 (se påläsningslapp) kommer vara v. 39/40. Till provet ska du kunna:

 

  • Turistfraser

  • Verb: ar-verb (cenar – att äta middag) och er- verb (comer – att äta) och tener – att ha, samt några former av verbet ser – att vara: soy – jag är, eres – du är, es – han/hon den/det är

  • Räkna från 1-99 (kunna stava siffrorna 1-15 och 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 och 90)

  • Veckodagarna på spanska

  • Klockan på spanska

  • Kunna böja adjektiv – t.ex.  una falda negra

 

*Skrivuppgift . Du ska berätta lite om dig själv (vad du heter, hur du ser ut, lite om familjen, var du bor, om du har några husdjur och intressen). Berätta vad du har för kläder på dig och vilka färger de har, berätta vad du brukar ha på dig och vad du gillar för kläder!

 

Berätta också vad du ska göra på lovet – hitta gärna på. Använd futurum/framtid och försök använda fler former, berätta t.ex. vad en kompis ska göra eller vad flera personer ska göra också. Minimum 70 ord.

 

E – Du uttrycker dig med korta enkla meningar som går att förstå. Du använder futurum/framtid på ett begripligt sätt.

 

C – Du använder fler ord när du skriver och har lite längre meningar. Det märks att du har ett bra ordförråd och du har förstått och kan använda futurum på ett bra sätt.

 

A – Du har bra meningsbyggnad och ett stort ordförråd när du skriver. Du har längre meningar och bisatser som blir i stort sett rätt. Du använder futurum korrekt.

 

 

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: