Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Geografi, Svenska som andraspråk, Biologi, Kemi

·

Årskurs:

5

Mitt Sverige

Tågaborgsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 4 maj 2020

Under närmaste veckorna kommer vi arbeta med Sverige, kartan och Sveriges naturresurser. Du bor i Sverige, men vad vet du egentligen om vårt land?

Undervisning

I undervisningen kommer vi titta på serien Geografens testamente - Sverige. Vi kommer läsa olika texter, arbeta med kartor. Vi kommer diskutera olika begrepp och dess betydelse. Vi kommer träna namngeografi på olika sätt, digitalt genom seterra.com samt med kartövningar kopplat till Atlas. 

Vi kommer att arbeta med olika naturtyper i Sverige, vattnets kretslopp, näringskedjor och fotosyntesen.

v. 35 De stora sjöarna - Bi, Ke Fördjupning av vattnets kretslopp

v. 36 De stora slätterna -

v. 37 De djupa skogarna - Bi Olika naturtyper i Sverige. Fjäll, äng, åker och skog.

v. 38 Den långa kusten & öar -

v. 39 De stora öarna - Bi Kusten och havet

v. 40 De höga fjällen -

v. 41 De tusentals öarna - Bi hav och sjöar.

v. 42 De stora städerna & De tusentals öarna -


Läroplanskopplingar

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

Eleven kan också beskriva och ge exempel på människors beroende av och påverkan på naturen och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.

Eleven kan även föra enkla resonemang om uppbyggnad och egenskaper hos luft och vatten och relatera detta till naturliga förlopp som fotosyntes och förbränning.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Matriser i planeringen
Mitt Sverige
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback