Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Meine Reise

Skapad 2019-09-11 16:39 i Södra Ängby skola Stockholm Grundskolor
Grundskola F Moderna språk - elevens val
Hurra! Du har vunnit en resa till Berlin. Snart bär det av från Arlanda flygplats. Du kommer att tillbringa tre dagar i denna stad och skriva dagbok om var du bor, vad du äter, var du shoppar och vilka platser du besöker. Det ska bli spännande att ta del av dina upplevelser och dagboksanteckningarna.

Innehåll

Syfte:

I arbetsområdet ska du ges möjlighet att formulera dig och kommunicera i tal och skrift. Du kommer att träna förmågan att använda språkliga strategier för att uttrycka dig och göra dig förstådd och att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang. Du kommer även att reflektera över livsvillkor och kulturella företeelser i olika sammanhang. Du får möjlighet att använda olika hjälpmedel.

 Innehåll:

Med bild och text ska du redogöra för en resa till ett tyskspråkigt land.  Du kommer att växla pengar, åka taxi, checka in på hotell, gå på restaurang samt shoppa loss i olika kända och mindre kända affärer och varuhus och även på flygplatsen. Du kommer att skriva dagbok varje dag samt ett par dialoger. Du kommer att läsa tabeller och studera olika menyer samt även skapa en egen meny av några läckerheter som du stött på. Du kommer att träna dig på olika fraser samt att uttrycka dig i olika tempus. I dagboken använder du perfekt och preteritum och ibland även futurum förstås (när du planerar för något som ska hända).

Bedömning:

Du kommer att bli bedömd utifrån hur du använder språket.

Muntligt : Berätta om en av dagarna på plats. Använd dig av tankekarta eller stödord, tänk på att använda olika strategier när språket inte räcker till.

Skriftligt: Jag kommer att titta på hur du använder hjälpmedel och hur du anpassar språket och hur väl du behärskar olika grammatiska strukturer. Vidare kommer jag att titta på ditt ordförråd, hur du förbättrar din text efter återkoppling från kamrater och din lärare och hur självständigt du arbetar.

Kunskapskrav:                      E                                 C                                   A

 

 

TALA, SKRIVA & SAMTALA

I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan du formulera dig enkelt och begripligt med fraser och meningar.

 

Hier ist ein Affe. Er ist braun.

 

 

 

 

 

I muntlig och skriftlig interaktion kan du uttrycka dig enkelt och begripligt med ord, fraser och meningar.

 

Ein Taxi!

I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan du formulera dig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande.

 

Hier ist ein Affe. Er ist ganz alt . Er ist ganz gross und isst gerne Bananen. Der Affe mag Kinder und auch Musik.

 

 

 

I muntlig och skriftlig interaktion kan du uttrycka dig enkelt och relativt tydligt med ord, fraser och meningar.

 

Guten Abend

Wir mochten ein Taxi zum Hotel Berlinerhof, bitte.

 

I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan du formulera dig enkelt, relativttydligt och relativt sammanhängande.

 

Hier ist ein Affe. Er ist ganz alt . Er ist ganz gross und isst gerne Bananen. Der Affe mag Kinder und auch Musik.

Die anderen Affen respektieren ihn sehr, er ist der Leiter.

 

I muntlig och skriftlig interaktion kan du uttrycka dig enkelt och tydligt med ord, fraser och meningar samt i någon mån anpassat tillsyfte, mottagare och situation.

Guten Abend

Wir möchten ein Taxi für vier Personen zum Hotel Berlinerhof, bitte. Wir haben viel Gepäck mit.

Wieviel kostet die Reise?

Uppgifter

  • Uppgifter under resans gång

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: