Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tema Barbafamiljen

Skapad 2019-09-12 08:51 i Nyckelpigans Förskola Medborgarskolan Region Väst
Förskola
För att förstärka barbafamiljernas tema så jobbar vi extra med dessa på eftermiddagen innan mellanmål. Barbalala, vi sjunger och spelar instrument. Barbastark, vi har rörelse och lek. Barbazoo, vi läser, har teater, pratar, sjunger eller tittar på djur. Barbaskön, Vi leker och försöker skapa en trygg grupp, jaget i fokus.

Innehåll

Barbazoo

*Genom att prata, sjunga, spela teater så lär vi oss mer om vad djuren heter mm 

Barbalala

 * när vi sjunger och spelar har vi ett gemensamt språk som skapar en tillhörighet och en vi-känsla. Alla kan vara med oavsett hur utvecklat språk barnet har. Med instrumenten kan barnen uppleva hur det känns att låta mycket eller lite. Det kan vara lättare att testa när instrumentet är i centrum i stället för "jag".

Vi spelar svagt och starkt, provar olika instrument och provar spela/ pausa ( start-stopp).  I musiken leker vi med rösten, utvecklar språket, utvecklar fantasin, använder kroppens grov- och finmotorik. 

Vi sjunger sånger som passar årstiden, teman, barnens favoriter och skapar musiksagor. 

 

Barbastark

 *Att röra på oss är bra för hälsan men även för motoriken. vi vill att barnen ska få uppleva rörelse glädje och känna att kroppen mår bra av detta. när vi har gympa samling är syftet att utveckla motorik, koordination, rörelseglädje, få utlopp för energin, benämna olika kroppsdelar.

Vi gör detta tillsammans i grupp och blir på så sätt inspirerade av varandra och känner delaktighet med våra kompisar. Det är viktigt att få vara en del av ett större sammanhang.  vi tränar den rumsliga uppfattningen genom att fördela oss i rummet och kunna vara nära utan att krocka eller putta. 

en del av gympapasset är avslappning/massage eftersom det är viktigt att få träna sig på att slappna av ibland och känna hur kroppen känns då. Vi vill att barnen ska få uppleva att vi kan hämta ny energi genom att vila en liten stund. 

 

Barbafin 

*Att stärka JAGet, bli trygg i gruppen, gör vi genom lekar mm 

 

Barbabok

Genom böcker och sagoberättande fokuserar vi på språkutveckling. syftet med bokstunden är att barnen på olika sätt ska vara medskapare av sagan och berättelsen.Vi använder vår fantasi och skapar olika ljud med vår röst som ljudeffekter. Med pedagogens hjälp rör vi oss genom olika föreställningsvärldar. Vi samtalar om hur vi tror att det luktar? vad vi tror händer? om vi har upplevt något liknande?hur det känns? osv. Vi utmanar barnen i att lyssna på varandra, turas om att prata och att våga säga sina tankar och funderingar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: