Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

F - 1

Svenska åk 1 - ASL-inspirerat arbetssätt

Nyhedsskolan, Rättvik · Senast uppdaterad: 13 september 2019

Nu ska du få lära dig skriva och läsa! Detta kommer vi göra genom att skriva tillsammans på dator, eller var och en på iPad. Dina texter kommer du att få läsa upp för dina kompisar. Vi kommer också att sätta upp dem på väggen så fler får se hur duktig du är!

En till tre gånger i veckan kommer vi att använda oss av ipads och appen Skolstil 3 för att skriva olika texter. Vi kommer att börja med mönstermeningar, t ex Jag kan, för att så småningom skriva mer varierande texter. Du kommer hela tiden att ha hörlurar för att kunna höra hur bokstäverna låter och vad du skriver. Du kommer sedan att skriva ut, rita bilder till, samt läsa upp vad du skrivit. Våra texter kommer vi att sätta upp i hallen och i korridoren så att alla kan läsa. Du kommer även att samla dina texter i en särskild ASL-bok.  

Vi kommer också att skriva gemensamma texter i gruppen som handlar om något vi upplevt tillsammans, eller om något som börjar på den bokstav vi jobbar med. T ex när vi jobbar med bokstaven B kanske vi skriver en text om Björnar. 

 

Du kommer även att få jobba med motoriska övningar en gång i veckan. Det betyder att man arbetar med saker som tränar handen för att kunna skriva bra med penna. Dessa övningar kan vara t ex att jobba med pärlor på olika sätt, klippa eller fingervirka. 

 

Det här ska du lära dig

När du går ut ettan ska du kunna:

 

  • hur alla bokstäver låter. 
  • använda båda händerna när du skriver på en dator eller ipad.
  • läsa och skriva meningar och texter som handlar om saker du känner till. 
  • använda stor bokstav, mellanrum och punkt på rätt sätt. 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom egna och gemensamma texter och göra förtydliganden.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Sambandet mellan ljud och bokstav.

Texter som kombinerar ord och bild, till exempel film, spel och webbtexter.

Eleven kan skriva enkla texter med läslig handstil och på dator.

I texterna kan eleven använda stor bokstav, punkt och frågetecken samt stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.

Genom att kombinera sina texter med bilder kan eleven till viss del förstärka och förtydliga sina budskap.

Eleven kan läsa meningar i enkla, bekanta och elevnära texter genom att använda ljudningsstrategi och helordsläsning på ett delvis fungerande sätt.

Genom att kommentera och återge någon för eleven viktig del av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven begynnande läsförståelse. Med stöd av bilder eller frågor kan eleven också uppmärksamma när det uppstår problem med läsningen av ord eller med förståelse av sammanhanget och prövar då att läsa om och korrigera sig själv.

Matriser i planeringen
ASL
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback