Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3), Svenska, SO (år 1-3)

·

Årskurs:

2

Världen

S:t Jörgens skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 13 februari 2023

Detta är en planering om jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. I detta tema får du lära dig kontinenternas och världshavens läge på jordklotet. Du kommer också att få lära dig om månens olika faser och om stjärnbilder samt stjärnhimlens utseende vid olika tider på året. Du kommer dessutom att få lära dig lite mer om de tre stora religionerna kristendom, judendom och islam.

Förmågor att utveckla

Ur Lgr22: Undervisningen ska ge eleverna kunskaper om kartan och kännedom om namn, lägen och storleksrelationer. Undervisningen ska även ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper i att ställa geografiska frågor, analysera och dra slutsatser om natur- och kulturlandskap och om människors levnadsvillkor med hjälp av olika geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

 

Fysik: Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar nyfikenhet på och intresse för att veta mer om omvärlden. Eleverna ska därför ges möjligheter att ställa frågor om fysikaliska företeelser utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om fysiken i naturen och samhället samt ge dem förutsättningar att använda fysikens begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara fysikaliska fenomen. Eleverna kan på så sätt utveckla sin förmåga att skilja mellan naturvetenskapliga och andra sätt att beskriva och förklara omvärlden.

Så här ska vi arbeta

Du kommer att få nya kunskaper i tema "Världen" genom att:

  • se faktafilmer.
  • läsa och skriva faktatexter.
  • undersöka kartor och jordglob.
  • ta reda på månens olika faser.
  • titta på olika stjärnbilder.
  • diskutera hur stjärnhimlen ser ut och hur den kan ändra sitt utseende under året.
  • jämföra likheter och skillnader mellan kristendom, judendom och islam.

Detta ska bedömas

  • Du kan förklara varför det blir dag och natt, samt varför vi har årstider.
  • Du kan redogöra för några världsdelar och världshav och deras läge på jordklotet.
  • Du kan jämföra och ge exempel på någon symbol och högtid inom kristendom, judendom och islam, samt beskriva några platser där relgioner utövas.
  • Du kan återge någon del ur berättelser från bibeln.
  • Du kan skriva en enkel faktatext.

Läroplanskopplingar

kunskaper om fysikens begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och samhället,

förmåga att utifrån geografiska frågor beskriva och analysera omvärlden med hjälp av geografins metoder och verktyg.

kunskaper om religioner och andra livsåskådningar samt om olika tolkningar och varierande praktiker inom dessa,

Eleven skriver enkla texter med läslig handstil och med digitala verktyg. I texterna använder eleven stor bokstav, punkt och frågetecken samt kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter. De berättande texter eleven skriver har tydlig inledning, handling och avslutning.

Eleven söker information ur någon anvisad källa och återger grundläggande delar av informationen i enkla faktatexter. Texterna innehåller egna formuleringar och grundläggande ämnesspecifika ord och begrepp som används så att innehållet klart framgår.

Eleven visar grundläggande kunskaper om natur, kropp och hälsa, kraft och rörelse samt material och ämnen. Utifrån egna upplevelser och utforskande av närmiljön beskriver eleven enkla naturvetenskapliga samband i naturen och människokroppen. Utifrån tydliga instruktioner utför eleven enkla fältstudier, observationer och experiment.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback