Skolbanken Logo
Skolbanken

Drama av sagan om Spindeln Som ramlade ner från sitt spindelnät

Hästbackens förskola, Falköping · Senast uppdaterad: 24 september 2019

Vi har arbetat med drama under en längre period på våra två yngrebarns avdelningar. Vi har tidigare arbetat med vår egengjorda saga ”De tre sniglarna”. Vi har observerat att barnen fortfarande är intresserade av sniglar men att även ett stort intresse för spindlar nu finns. Vi gjorde därför en ny saga om ”Spindel som ramlade ner från sitt spindelnät”. Denna saga ska vi dramatisera med barnen.

 

 

 

SYFTE:

I arbetet med drama ges barnen möjlighet att använda sin fantasi och att gå in i olika roller. Barnen får möjlighet att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer. Vi vill stärka barnens tilltro till sig själva och att de ska bli sedda, komma till tals och vågar prova och bli självständiga.

Vårt syfte är också att arbeta med social hållbarhet. I sagan vill spindeln få hjälp av olika djur för att komma tillbaka till sitt spindelnät. Vi vill visa för barnen med dramat att det är fint att hjälpa varandra, solidaritet.

Vi vill att detta arbete ska inkludera områden som språk och kommunikation, samarbete, kroppsuppfattning, kroppskordination

METOD :

Vi kommer att introducera sagan om ”Spindeln som ramlade ner från sitt spindelnät” som en golvsaga. Barnen kommer att få undersöka spindlarna och övriga djur som är med i sagan. Vi valde att ha med snigel och groda även i denna saga eftersom de djuren var med i vårt förra drama. Vi vill arbeta med igenkänning och upprepning för att skapa en trygghet för barnen.

Första gångerna kommer pedagogerna dramatisera sagan. Barnen kommer att erbjudas att prova djurdräkterna som vi sytt. De barn som vill vara med och dramatisera får göra det i sin egen takt.

Vi kommer dokumentera  dramat genom bilder och film. Dessa kommer vi visa för barnen och göra reflektion med dem så att vi kan gå vidare.

 


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

intresse för och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation,

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback