👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hem och konsumentkunskap - Hygien

Skapad 2019-09-25 13:41 i Norretullskolan A Kristianstad
Grundsärskola 4 – 6 Hem- och konsumentkunskap
I det här arbetsområdet arbetar vi med vad som är viktigt att tänka på, hygienmässigt, när vi är i kök och när vi hanterar livsmedel. Vi tränar på hur vi rengör redskap när vi använt dem och hur vi förvarar olika livsmedel så att de håller länge.

Innehåll

Tidsplanering

Hygienundervisning kommer vi att träna på under hela terminen. 

Undervisningen ska lära dig att:
- hantera livsmedel på ett hygieniskt, och korrekt, sätt. Till exempel tvättar vi alltid händerna innan vi börjar laga mat. Vi sköljer alltid av livsmedel som vi tappat på golvet. 

- rengöra redskap på ett korrekt sätt. 

- veta var olika livsmedel bäst förvaras för att maximera hållbarheten och undvika att livsmedel blir dåliga. 

Du ska träna din förmåga att:

- handskas med livsmedel på ett hygiensäkert sätt. 

- kunna sköta din handhygien (främst) när du arbetar i köket. 

- rengöra redskap på ett korrekt sätt. 

Syfte

Du ska lära dig att handskas med livsmedel och köksredskap på ett korrekt sätt.

Du kommer att få arbeta med att:

- rengöra redskap 

- träna på att förvara livsmedel på rätt plats. Var ska smöret vara för att det ska hålla så länge som möjligt? I kylskåpet eller i skafferiet?

Det som kommer att bedömas är:

- hur du handskas med livsmedel. Kommer du ihåg att tvätta händerna innan du lagar mat? Vet du varför det är viktigt att tvätta händerna?

Bedömningen görs genom:

- att jag observerar dig under lektionerna. 

 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
    Hkk  1-6

Matriser

Hkk
Mölndals stad - Hem- och Konsumentkunskap år 7-9 (grundsär)

Området ej påbörjat
Insats krävs
Påväg att uppvisa grund-läggande kunskaper
Uppvisar grundläggande kunskaper
Uppvisar goda kunskaper
Uppvisar mycket god kunskaper
Måltider
Du kan **medverka** i att planera och tillaga måltider samt genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden.
Eleven kan på ett **delvis fungerande** sätt planera och tillaga måltider samt genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden.
Eleven kan på ett **väl fungerande** sätt planera och tillaga måltider samt genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden.
Använda redskap, teknisk utrustning, livsmedel & metoder
I arbetet **medverkar** du i att använda redskap, teknisk utrustning, livsmedel och metoder på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
I arbetet använder du redskap, teknisk utrustning, livsmedel och metoder på ett säkert och **delvis ändamålsenligt** sätt.
I arbetet använder du redskap, teknisk utrustning, livsmedel och metoder på ett säkert och **ändamålsenligt** sätt.
Hälsa
Du kan **bidra** till resonemang om sambanden mellan mat och hälsa och ge något exempel på hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till olika behov.
Du kan föra **enkla**resonemang om sambanden mellan mat och hälsa och ge några exempel på hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till olika behov.
Du kan föra **välutvecklade** resonemang om sambanden mellan mat och hälsa och ge några exempel på hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till olika behov.
Vardagliga uppgifter
Du kan **medverka** i att utföra vardagliga uppgifter i hemmet och anger egna förslag till lösningar på praktiska problem.
Du kan utföra vardagliga uppgifter i hemmet och lösa praktiska problem på ett **delvis fungerande** sätt.
Du kan utföra vardagliga uppgifter i hemmet och lösa praktiska problem på ett **väl fungerande** sätt.
Konsumtionsval
Du kan **bidra** till resonemang om hur olika konsumtionsval och handlingar i hemmet kan påverka hälsa, miljö och ekonomi och ge något exempel.
Du kan föra **enkla** resonemang om hur olika konsumtionsval och handlingar i hemmet kan påverka hälsa, miljö och ekonomi och ge några exempel.
Du kan föra **välutvecklade** resonemang om hur olika konsumtionsval och handlingar i hemmet kan påverka hälsa, miljö och ekonomi och ge några exempel.
Konsumentfrågor
Du kan använda **några** ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om konsumentfrågor och arbetet i hemmet, i egna frågor och vid **bidrag** till omdömen om olika arbetsprocesser.
Du kan **många** ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett **delvis ändamålsenligt**sätt i resonemang om konsumentfrågor och arbetet i hemmet, i egna frågor och i **enkla** omdömen om olika arbetsprocesser.
Du kan använda **många** ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett **ändamålsenligt** sätt i resonemang om konsumentfrågor och arbetet i hemmet, i egna frågor och i **välutvecklade** omdömen om olika arbetsprocesser.