Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

Ekologi åk 9, v. 39-42, ht-20

Palmbladsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 13 oktober 2020

Alla växter & djur är beroende av varandra och den miljö de lever i. De behöver ljus, vatten, näring, skydd mot fiender och möjligheter att sprida sin avkomma. Ekologin handlar om alla dessa samband men också hur vi människor påverkar naturen.

1. Konkretisering av syfte

I detta arbetsområde ska eleven utveckla sin förmåga att:

· använda begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället. 

2. Undervisningens innehåll 

  • Mindre genomgångar om bland annat ekosystem och sådant som hör till (t ex abiotiska och biotiska faktorer, ekosystemtjänster, och energiflöde)
  • Eget arbete med ett ekosystem utifrån en matris (se min hemsida palmbladmaria.weebly.com för mer information)
  • Filmer 

3. Bedömningsuppgifter

Utvärdering sker genom en muntlig redovisning av ekosystemet i en mindre grupp, under v. 42. Endast bilder är tillåtna som stöd vid presentationen. Kunskapskravet Ekosystem, flöden och kretslopp bedöms utifrån uppgiften. 


Läroplanskopplingar

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.

Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.

Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån ekologiska frågeställningar. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser i ekosystem. De lokala ekosystemen i jämförelse med regionala eller globala ekosystem.

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav biologi åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback