Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Samarbete

Skapad 2019-09-27 12:57 i Tegelbrukets förskola Svedala
Förskola
Hur är vi mot varandra? Lyssna vi på varandra? Genom vårt arbete vill vi starka barnens samspelsförmågor samt konflikthantering.

Innehåll

Var är vi?

Barngruppen består av ett och två åringar där vi arbetar mycket med relationer mellan dem vuxna - barn och barn- barn. Vi har 5 st två åringar och 8 ny inintroducerade barn. 

De större barnen behöver hitta sin plats och position i gruppen medan de  yngre behöver mer trygghet och lära sig våra rutiner.

 

Vart ska vi? 

Genom att ge barnen möjlighet att utveckla sin förmåga att lyssna på varandra, samarbeta och hantera konflikter vill vi forma en trygg och harmonisk barngrupp. Vi vill ge barnen känslan av att vara rädda om varandra och att andra är rädda om dem. 

 

Hur gör vi?

De vuxna är engagerade och nära barnen för att kunna stötta, guida och vägleda barnen i relationer med varandra. Vi stöttar barnen i deras lekar genom att vara delaktiga i leken samt arrangera lekgrupp. 

När barnen gör något bra mot en kompis är vi vuxna där och ger direkt positiv feedback för att stärka barnens empati och känsla för andra människor.

 

Vi kommer fokusera på kärnämnet kommunikation, både verbalt och icke verbalt samt TAKK

 

Dokumentation

Vi gör ett nuläge på alla barn därefter dokumenterar vi deras utveckling. 

 

Kopplingar till läroplanen

  • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
    Lpfö 18
  • förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: